Швейцария все още е влюбена в банкнотите и монетите. Това сочи проучване на централната банка, цитирано от Reuters. Данните може да са леко изненадващи, като се има предвид растежа на приложенията за мобилни плащания и прогнозите за общество, което не се нуждае от пари в брой.

Парите остават най-широко приетият метод за плащане за бизнеси, ориентирани към клиентите, като магазини и ресторанти. Едва на второ място идва плащането чрез приложения като Google Pay.

Около 92% от компаниите, които работят с клиенти в Швейцария, приемат пари в брой, срещу 59%, които приемат плащане чрез приложения, установило проучването.

Резултатите, посочени от Швейцарската национална банка контрастират с опита на страни като Швеция, които използват все по-безкешови методи.

Швейцария вече не е раят за богатството в света

Швейцария вече не е раят за богатството в света

ОАЕ напоследък се превърна в убежище за онези, които се справят с регулаторни предизвикателства в чужбина

Все пак мобилните приложения стават все по-популярни, като нивото им на приемане се повишава от 40% през 2021 г. и сега се приемат по-добре от кредитните и дебитните карти в Швейцария.

За швейцарските компании, работещи с клиенти от разстояние, по мейл или по телефона, или онлайн - банковите преводи са най-популярният начин за разплащания, следвани от фактури, и чак след това пари в брой, установи проучването.

Приемането на физически банкноти се превърна в политическа тема в Швейцария, където кешът традиционно се използва дори за големи покупки като автомобили.

Няколко неща, за които вероятно харчите пари и намаляват шансовете за забогатяване

Няколко неща, за които вероятно харчите пари и намаляват шансовете за забогатяване

Как да преодолеете желанието за покупка на наобмислени неща