Транспортното подразделение на румънската разузнавателна служба (SRI) иска да закупи шест хеликоптера, главно за антитерористични и спасителни мисии. Вече има пусната обществена поръчка на стойност 80 и 160 млн. евро, предават румънски медии. 

Институцията предвижда закупуване на максимум 6 и минимум 3 средни/тежки многофункционални хеликоптера.

Офертите се очакват до 4 юли, като подборът ще се базира на цената, максималното разстояние на полета, броя на пътниците, максималната височина на полета, разхода на гориво и удължената гаранция от доставчика.

Най-големите играчи в евроатлантическата зона, доставящи хеликоптери от този тип, ще бъдат Bell и Lockheed Martin от САЩ и транснационална европейска компания Airbus, която има местно производствено звено в Трансилвания.

Миналата година през ноември Румъния подписа с Lockheed Martin рамково споразумение за 269 милиона евро за закупуване на 12 средни/тежки хеликоптера Black Hawk за Румънската генерална инспекция за извънредни ситуации. Финансирането е осигурено от европейски фондове, а хеликоптерите се произвеждат в Полша на цена от около 22 млн. евро за брой.