През последните няколко седмици коронавирусът в Китай успя да "уплаши" големите играчи на петролния пазар. А техните притеснения са лесно обясними - като най-голям вносител на суровината в света, азиатската страна е ключов пазар за тях. Заради това и разрастването на епидемията предизвика опасения около търсенето на петрол и в резултат до остър спад на цените.

Сега обаче друг пазар с огромен потенциал започва да привлича вниманието на гигантите в индустрията, а скоро той може да се превърне и в нова апетитна хапка за лидерите на петролния пазар Русия и Саудитска Арабия. И те вече правят първите стъпки към него.

Наскоро Рияд подписа споразумение за изграждането на рафинерия в щата Махаращра, като в проекта тя ще си партнира с ADNOC от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Властите в Саудитска Арабия посочва не планират да спрат дотук и ще търсят нови възможности за инвестиции в Индия.

От своя страна руската "Роснефт" придоби дял в рафинерията Nayara още през 2017 година и три години по-късно се кани да увеличи дела си в нея, пише специализираното издание OilPrice.

На пръв поглед Индия изглежда перфектното място за инвестиции в петролния сектор. Местното производство, възлизащо на 850 хиляди барела на ден, допринася за едва 17% от потреблението в страната. Заедно с това през последните близо 10 години то намалява, като към 2011 година производството възлиза на 937 хиляди барела дневно.

Тази ситуация сериозно притеснява индийските власти, които са си поставили за задача да намалят зависимостта си от внос на петрол с 10% до 2022 година. Засега ситуацията изглежда по съвсем различен начин - към края на 2019 година зависимостта на страната от импорта стига исторически нива от 85%.

При наличието на тези фактори всяка голяма петролна компания би искала да си извоюва дял от огромния индийски пазар, на който търсенето продължава да расте. Саудитска арабия и Ирак са ветерани в страната в това отношение, но за Русия това все още е нов пазар.

Москва обаче заяви интереса си към страната и с обявеното наскоро споразумение за доставки на петрол за Индия. "Росефт" ще доставя 40 хиляди барела дневно през 2020 година, което се равнявана 2 милиона тона за 12 месеца.

Нещо повече, този договор идва успоредно с намеренията на индийските власти да намалят зависимостта на вътрешния пазар от доставките, минаващи през Омрузкия проток, от които голяма част идват от страните в Персийския залив.