През целия си живот Любе Пампулевски отглежда ябълки, както са правили неговите родители и каквото ще правят децата му скоро. Любе е израснал във ферма в Дебър - в западната част на Северна Македония. Семейният бизнес винаги е вървял добре, но в последно време нещата се променят, споделя той пред Balkan Insight.

"Израснал съм в овощна градина и нещата винаги са били наред. Но сега препитанието ни е в сериозна опасност и ние се тревожим", разказва фермерът.

Пампулевски, подобно на други производители на ябълки в Дебър, изнася повече от половината си реколта за Русия, но войната на Путин в Украйна влоши отношенията със Скопие и износът на страната страда.

Снимка 605126

Източник: EPA/БГНЕС

Член на НАТО и кандидат за присъединяване към Европейския съюз, Северна Македония участва изцяло към западните санкции, наложени на Москва, като експулсира 11 руски дипломати. През декември миналата година Русия отвърна на удара с временни ограничения върху всички растителни продукти от Северна Македония. А причината формално беше откриването на "много опасна" миризливка по вносните ябълки.

В Северна Македония, която е без излаз на море, има нарастваща тревога относно потенциалното въздействие върху селскостопанския сектор, който е опора на икономиката на страната.

Рекорд: Търговията между България и Северна Македония достигна  €1 милиард

Рекорд: Търговията между България и Северна Македония достигна €1 милиард

Това се случва за първи път в историята ни

"В момента производителите на ябълки, които продават голям процент от продукцията си на руския пазар, са силно засегнати от временната забрана за внос на македонски продукти, по-специално на пресни плодове и зеленчуци", коментира Деян Бешлиев, който е изпълнителен директор на македонско-руската компания. 

"Задържането на даден пазар е трудна работа и руският не е изключение. Много е сложно това да се замени в краткосрочен план."

След Русия е ред на България

Пампулевски, който е президент на Асоциацията на овощарите в страната, казва, че след Русия идва ред на България - вторият по големина пазар за селското стопанство на Северна Македония.

"Българският пазар е следващият в списъка. Българите се нуждаят от ябълки, особено след като вътрешното им производство намаля напоследък."

Наистина търговията между България и Северна Македония се активизира след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година. Стокообменът с България достигна €1 милиард.

Ванчо Узунов, професор по икономика в университета "Кирил и Методий" в Скопие, изчислява, че потенциалната загуба на пазар като руския несъмнено ще навреди на малка икономика като тази на Северна Македония. Но Скопие е трябвало да вземе страна.

"Северна Македония нямаше друг избор, освен да се присъедини към западните санкции срещу Русия, защото нашите западни партньор" поискаха това, а ние не можехме да седим на два стола", казва Узунов пред сайта BIRN.

"Трябва да намерим начин да се справим с това", допълва професорът.

Един от начините е да се развие търговията с България, която външният министър на Северна Македония Буяр Османи каза през ноември миналата година, че е достигнала рекордно високо ниво, точно както търговският дефицит на страната с Русия скочи с близо 330 процента.

През първите осем месеца на 2022 година стокообменът с България възлиза на над €710 милиона. Днес сумата вече възлиза на €1 милиард, което означава увеличение с 51%. Част от него се дължи на сделката, сключена през април миналата година за внос на пшеница от страната ни.

България е на път да стане петият най-голям търговски партньор на Северна Македония след Гърция, Германия, Сърбия и Великобритания

Говорейки пред BIRN, Османи заяви, че Северна Македония очаква с нетърпение формирането на ново българско правителство след петите парламентарни избори през последните две години у нас. Най-печелившите български бизнеси в Северна Македония са в минния сектор и търговията на едро и дребно, както и ремонтирането на автомобили.

Припомняме, че през ноември 2022 година двете страни говориха за положителни двустранни отношения, подчертавайки своите процъфтяващи търговски отношения и икономическо сътрудничество след период на напрежение заради блокирането на София на кандидатурата на Скопие за присъединяване към ЕС, както и заради редица антибългарски прояви в Северна Македония, които продължават и до днес.

С над 10 милиона евро ще се строи ГКПП "Клепало" между България и Северна Македония

С над 10 милиона евро ще се строи ГКПП "Клепало" между България и Северна Македония

Стартира поканата за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт