Следващите вълни от коронавирус със сигурност са на път и те ще бъдат една от определящите перспективи пред икономиката на Великобритания, заяви главният икономист на Bank of England Анди Халдан, предава Reuters. ."Не знаем колко големи следващите вълни на коронаронавируса, но със сигурност ще дойдат", каза той.

Миналата седмица икономистът определи формата на икономическото възстановяване на Великобритания от блокирането на коронавирус като V-образна, но заяви, че разходите на домакинствата падат рязко.

Той заяви за пореден път, че досега възстановяването е било по-бързо, отколкото прогнозира Bank of England, или други основни икономически прогнози, но въпреки това признава, че има огромна несигурност относно дългосрочните перспективи.

Други икономисти твърдят, че настоящият възход на активността вероятно е не повече от възстановяване на търсенето, което се задържа по време на блокирането и че прогнозите за възстановяване в истинския смисъл може да са преждевременни.

Междувременно британският финансов министър Риши Сунак обяви програма за 2 млрд. паунда за изплащане на заплатите на над 200 хил. млади работници. Този ход е част от опитите на властите да извадят икономиката на Острова от най-дълбокия спад за последните 40 г.

Съгласно схемата Kickstart, правителството ще изплаща заплатите на младежи между 16 до 24 г., които в момента кандидатстват за помощи за безработица, срещу шестмесечни назначения. Държавата ще плаща минимална заплата, като работодателите ще могат да доплащат.

Кандидатстването може да се стане през следващия месец, като първите назначения започват през есента, съобщават от Министерството на финансите. Програмата ще е до декември 2021 г. с възможност за удължаване.