Финансовата криза хвана Памела Пфицер в Градинския център на края на Сакраменто  Калифорния. Когато тя поиска да плати 30 долара за цветя с картата на American-Express, касиерката поклати глава. Плащането не е възможно. Оказва се, че American Express са намалили нейния лимит от 2300 до 900 долара. Цветята се оказа много. „Такова нещо не ми се е случвало, откакто ползвам кредтина карта, заяви Пфицер.

Много американци са в същото положение като Пфицер. Компаниите за кредитни карти намаляват лимита за разполагаемата сума, прекратяват карти или завишават лихвите драматично.

Банките се опасяват, че икономическата криза може да се пренесе върху кредитните карти. Секторът на кредитните карти през цялата година се свива, заявяват от рейтинговата агенция  Moody's.

На първо време  това ще засегне  кредитите карти на „поразклатените банки" като „JP Morgan Chase, Bank of America и Citigroup. American Express трябваше да обяви 24% спад в печалбата  миналата седмица и планира съкращение на 7 хиляди работни места.