Сривът на лирата "удари" текстилната индустрия на Турция, алармираха от бранша. Председателят на LC Waikiki Вахап Кючюк коментира, пред Hurriyet Daily News, че приоритет за държавата трябва да бъде създаването на среда на доверие в икономиката.

"Следва инфлация и трето стабилизиране на инфлацията и на валутните курсове. Поне несигурността свърши. От новия кабинет има големи очаквания. Мисля, че също така ще бъде важно да се вземат по-бързи решения в макроикономическата политика", каза той.

Според Рамазан Кая, президент на Турската асоциация на производителите на облекла е необходимо да се възстанови доверието в икономиката. Той добави, че формирането на нов икономически модел за навлизане на преки чуждестранни инвестиции в страната също може да бъде на дневен ред.

"Заедно със забавянето в Европа, натискът върху вътрешния обменен курс увеличи нашите разходи", каза той. Според него една икономическа политика трябва да гарантира, че обменният курс е на същото ниво като инфлацията, без да я потиска.

"Тъй като валутните курсове не ни бяха достатъчни, започнахме да губим сериозни пазари. Обменният курс трябва да се остави да достигне ниво от 25-26 турски лири за долар", категоричен бе той.

Нов срив на курса на турската лира

Нов срив на курса на турската лира

Само за дни обезценяването е с 10%

Представители на шивашкия сектор посочват, че през последните месеци са на загуба и износът намалява.

Според тях увеличението на износа на сектора през май поради базовия ефект не се разпростира върху първите пет месеца и данните в края на годината ще са ревизирани спрямо последните месеци.

Шереф Фаят, председател на Асамблеята на индустрията за облекло и готово облекло към Турския съюз на камарите и стоковите борси, каза, че индустрията за облекло е трудоемък сектор.

Слабата лира след победата на Ердоган не е лоша новина за Турция. Все още

Слабата лира след победата на Ердоган не е лоша новина за Турция. Все още

Не очаквайте обаче пазаруването в Одрин да стане още по-изгодно

Докато Фаят отбеляза, че кредитните кранове трябва да бъдат отворени за достъп до финансиране през предстоящия период, Кая каза: "Нашето основно искане е за по-лесен достъп до финансиране и подкрепа за работа на кратко време, за да поддържаме колелата на индустрията да се въртят."