Агенциите за подбор на персонал в Русия отбелязват нарастване на търсенето на служители от страни извън ОНД - Индия , Пакистан и дори Северна Корея . Повечето от тях не знаят руски език, а процесът на официалното им регистриране на работа се бави. Въпреки това, на фона на изтичането на работници от страните от ОНД (Общност на независимите държави от бившия СССР) и увеличаването на техните изисквания за заплати, работодателите са готови да изчакат, да адаптират бизнес процесите и да обучават гостуващите работници, пише Lenta.ru.

Работниците от страните от ОНД напускат Русия

През последните години гражданите на съседните страни все по-рядко идват в Русия, за да работят. Заради отслабването на рублата доходите им са намалели, доближавайки се до заплатите у дома, обяснява ръководителят на узбекската диаспора в Москва Бахром Исмаилов. На този фон някои решиха да се върнат у дома, други решиха да опитат късмета си в страните от Европейския съюз .

Ситуацията вече се отрази на пазара на труда: например в края на миналото лято птицефермата Синявинская в Ленинградска област беше на ръба на затварянето . Компанията предупреди търговците на дребно предварително за рисковете от прекъсване на доставките, позовавайки се на недостиг на работна ръка. Недостигът на кадри заради заминаването на мигранти тук достигна 25 процента.

Заплахата от загуба на персонал е изправена не само в селскостопанския сектор, но и в ресторантьорството, търговията на дребно и такситата. "Преди чувствах, че правя пари, можех да поканя момиче на ресторант, но сега с парите, които получавам, можех да си купя само билет за вкъщи", каза таксиметров шофьор от Азербайджан , работил в Руската федерация от 12 години години, сподели причините за напускането си .

В началото на януари стана известно за недостиг на работници в жилищно-комуналния сектор, който до голяма степен е представен от служители от съседни страни. Много от мигрантите, останали да работят в страната, решиха да се преквалифицират от портиери в куриери. Заплатата на последния е два пъти по-висока, а самата работа е по-лесна, обясни мотивацията на посетителите Вера Москвина, изпълнителен директор на Гилдията на управляващите дружества в жилищно-комуналните услуги .

През първата половина на 2023 г. в Русия са влезли 50 хиляди чуждестранни работници по-малко, отколкото година по-рано. Въпреки това издадените разрешителни за работа на чужденци се увеличават с 20 процента до 110,5 хиляди. Последното може да се дължи на засиления контрол върху работодателите по отношение на нарушения на миграционното законодателство, предполагат експерти.

Годишното ниво на безработица в страната миналата година стана най-ниското в историята (от 1992 г.) - 3,2 процента, каза Дмитрий Платигин, генерален директор на Всеруския научно-изследователски институт по труда. Компаниите продължават да изпитват недостиг на персонал и това поддържа високи темпове на растеж на заплатите, отбелязват от Централната банка. През септември средната номинална заплата в Руската федерация възлиза на 70,9 хиляди рубли (около 700 евро, бел. ред.), което според Росстат е със 7,2% повече от предходната година.

Мигрантите са примамвани от ЕС и Южна Корея

Изтичането на работници е причинено не само от отслабването на рублата, но и от активното насърчаване на трудовата миграция от властите на други държави. - центрове за трудова мобилност и образование в БРИКС страни, съобщи Lenta.ru. "Гражданите на Киргизстан , например, вместо да идват у нас, сега често отиват да работят в Европейския съюз. Гражданите на Узбекистан пътуват до Южна Корея; това е много популярна дестинация за тях. Следователно Русия има доста сериозни конкуренти за трудовите мигранти", казва Наталия Вершинина, ръководител на международния проект BRICS Mobility.

Преди шест месеца анализатори посъветваха местните компании да погледнат по-отблизо служителите от Индонезия , Иран и Индия. Тогава представители на руския бизнес изразиха съмнения относно възможността за адаптация на такива служители поради езиковата бариера и разликата в манталитета.

Работодателите харесват очакванията за заплати на "визовите мигранти"

Мигрантите, които се нуждаят от виза за влизане и работа в Руската федерация, идват тук главно от три страни - Китай , Виетнам и Индия, казва Сергей Суворов, ръководител на отдела за далечна чужбина на компанията Finva .

В Русия са готови да отидат предимно представители на страни, чието средно ниво на доходи е по-ниско от тук. Минималното ниво на заплата, което очакват, е 500 долара (от 45 хиляди рубли) на месец, отбелязват участниците на пазара. За местните работодатели тази цена е доста приемлива. "Изминалата година показа безпрецедентно увеличение на заплатите на линейния персонал у нас и все още не е възможно да се предвиди това в близко бъдеще. Очакванията за доходите на гражданите на Индия и Северна Корея са по-стабилни", отбелязва изпълнителният директор на Welldone Артем Киреев.

В централните райони на Русия концентрацията на трудови мигранти от Китай е доста ниска. Те предпочитат да работят предимно в Далечния изток и Сибир, като избират китайски работодатели поради особеностите на техния манталитет. Работата тук отдавна е популярна сред виетнамците, но през последните години ситуацията започна да се променя. Поради покачващия се стандарт на живот, заплатите на виетнамските граждани се увеличиха и те все повече започнаха да предпочитат да работят в родината си пред пътуването "до студена Русия".

В Индия ситуацията е различна. Страната има нисък стандарт на живот и висока безработица, а средната заплата е 15 хиляди рубли (с изключение на Ню Делхи , където ситуацията е малко по-добра). Условията, предлагани от руските работодатели, изглеждат много привлекателни за индийците, така че лошото владеене на езика не ги спира, а мащабът на трудовата миграция към страната нараства.