Цените на референтните марки суров петрол се покачват умерено в петък след спад в предишната търговска сесия. Заплахата от появата на нови варианти на коронавирус в Индия помрачава настроенията на участниците на пазара, но отслабването на щатския долар осигурява известна подкрепа на котировките, пише S&P Global Platts.

Юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,15 часа българско време в петък се търгуват по 68,49 долара за барел, което е с 0,31 долара повече от края на предишната сесия. В четвъртък цената на тези договори паднаха с 0,87 долара (1,3%) - до 68,09 долара за барел.

Цената на юнските фючърси за американския петрол марка WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 64,99 долара за барел, което е с 0,28 долара по-високо от нивото в края на предходната сесия. В четвъртък стойността на тези договори е намаляла с 0,92 долара (1,4%) - до 64,71 долара за барел.

Растежът на петролния пазар е ограничен на фона на втората вълна от пандемията на коронавируса в Индия . Вече повече от две седмици там всеки ден се откриват над 300 000 нови случая на COVID-19. В същото време се съобщава и за откриването в страната на особено опасен "индийски" щам на коронавируса.

"Ситуацията в Индия продължава да тежи силно върху цените на петрола", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Япония, четвъртият по големина вносител на петрол в света, също продължава да се бори с пандемията. В Токио, Осака и редица други региони на страната има извънреден режим поради увеличаване на заразените с нови варианти от коронавирус. Този кризисен режим ще действа до 11 май, но според японските медии е много вероятно той да бъде удължен.

На този фон отслабващият щатски долар оказа известна подкрепа за цените на петрола. Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), загуби 0,09% в петък.