Цените на петрола продължават да се понижават в петък сутринта след значителен спад при предишната сесия.

Фокусът на пазара остава върху ситуацията с пандемията от COVID-19 в света. Търговците се опасяват, че бързото разпространение на новия щам Делта може да доведе до въвеждането на нови карантинни ограничения в различни региони на света и съответно да отслаби търсенето на петрол.

Пазарът очаква и новини от ОПЕК +, след като медиите съобщиха по-рано тази седмица, че е постигнат компромис с ОАЕ. Според Bloomberg страната се е договорила със Саудитска Арабия да увеличи референтната си база за намаляване на производството до 3,65 милиона барела на денонощие.

Цената на септемврийските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures към 8:50 ч. българско време в петък е 73,24 долара за барел, което е с 0,23 долара под тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поевтиняха с $ 1,29 (1,7%) - до $73,47 за барел.

В същото време фючърсите на американския WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 71,48 долара за барел, което е с 0,17 долара по-малко от крайната стойност на предходната сесия. Ден по-рано цената на тези договори падна с 1,48 долара (2%) - до 71,65 долара за барел, минимумът от 18 юни.

"След новините тази седмица, че Саудитска Арабия и ОАЕ са преодолели противоречията си, инвеститорите, залагащи на по-високи цени на петрола, започнаха да затварят позициите си", казват експертите на ANZ. Подобно споразумение, според анализатори, може да доведе до факта, че други страни, като Ирак, също ще изискват увеличаване на квотите си.