Цените на петрола в четвъртък се покачват, частично възстановявайки се след вчерашните загуби, доколкото инвеститорите очакват допълнителни стимулиращ мерки в Китай заради слабите данни за деловата активност.

Котировките растат и заради информацията за преустановяване работата на един от тръбопроводите TC Energy Corp, водещи до терминала в Кушинг, заради изтичане на петрол в Северна Дакота.

Федералният резерв намали стойността на кредитирането на заседанието си в сряда с намерението на помогне на САЩ да преживее глобалната търговска война без да изпада в рецесия.

Днес сутринта декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса поскъпват с $0,27, до $60,88 за барел. В сряда тези контракти поевтиняха с $0,98 (с1,59%), до $60,61 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се вдигат с $0,13 - до $55,19 за барел. В ход на вчерашната търговия тяхната цена спадна с $0,48 (на 0,86%), до $55,06 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че стоковите запаси от суровината през миналата седмица са се увеличили с 5,7 млн. барела, при прогноза за ръст от 2,5 млн. барела.

Запасите от петрол в терминала в Кушинг, Оклахома, където се съхраняват количествата, търгувани на NYMEX, са нараснали за четвърта седмица поред - с на 1,57 мл. барела.

Стоковите резерви от бензин в САЩ през миналата седмица, според официалните данни, са спаднали с 3,04 млн. барела - до минимално от две години ниво.

Добивът на петрол в САЩ остава а нивото от миналата седмица - 12,6 млн. барела на денонощие.