Цените на петрола във вторник сутринта умерено растат, но има тендеция да се стабилиизрат на фона на съобщенията, че САЩ и няколко други страни възнамеряват да освободят петрол от стратегическите си резерви.

Международната енергийна агенция (МАЕ) ще проведе извънредно заседание на 1 март, съобщи в Туитър нейният главен изпълнителен директор Фатих Бирол.

Към 9:15 ч. българско време цената на майските фючърси на Brent се повиши с $2,04 на лондонската борса ICE Futures до $100,01 за барел. Априлските договори изтекоха със затваряне на търговията в понеделник. По-активно търгуваните майски контаркти се повишиха с 3,85% ($4,09) до $97,97 за барел.

Априлските фючърси за американския WTI към същия момент при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпват с $1,75, до $97,47 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $4,13 до $95,72 за барел.

Преди това The Wall Street Journal съобщи, че САЩ и други членове на Международната енергийна агенция може скоро да решат да пуснат около 70 милиона барела петрол от резервите си. Източници на Bloomberg казват, че този обем може да достигне 60 милиона барела, което е еквивалентно на по-малко от 6 дни производство в Русия.

"Всяко освобождаване на петрол от резервите ще бъде само краткосрочно решение, особено ако потокът от суровини от Русия намалее", каза Уорън Патерсън, който отговаря за стоковите стратегии в ING Groep NV. Промените в руския износ оставят значителен потенциал за още по-рязко покачване на цените в случай на по-нататъшно влошаване на ситуацията в Украйна.