Петролните котировки се покачват в сряда сутринта заради прогнозите на техническия комитет на пакта ОПЕК + и данните за спада в американските запаси.

Техническият комитет на ОПЕК +, чието заседание се проведе във вторник, разгледа два сценария за развитие на ситуацията на петролния пазар. Един от тях е базовият доклад на ОПЕК, който предполага увеличение на търсенето на петрол през 2021 г. с 5,95 милиона барела на ден и другият, консервативен с ръст на търсенето с 500 хил. барела на ден. Това твърди източник, запознат с резултатите от срещата, пред Интерфакс.

И двата сценария предполагат пазарен дефицит от около 1,5 милиона барела на денонощие и 0,8 милиона барела на денонощие, съответно.

След срещата не бяха публикувани препоръки. Заседанието на министерския комитет за наблюдение на споразумението на ограничаване на добива ОПЕК + е отложено от 30 юни за 1 юли, съобщи Bloomberg,

Към 9:20 българско време в сряда августовските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с 0,19 долара до 74,95 долара за барел. При търговията във вторник цената на тези контракти се повиши с 0,08 долара - до 74,76 долара за барел

Цената на августовските фючърси за американския еталон WTI се покачва при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с 0,38 долара, до 73,37 долара за барел. В хода на предишната сесия WTI поскъпна с 0,078 долара (по-малко от 0,1%), до 72,98 долара за барел.

От началото на годината петролът Brent е поскъпнал с 46,4%, а WTI - с 52,2%. По този начин, според Bloomberg, петролният пазар завършва първата половина на годината с най-значимото възстановяване от 2009 г. насам, благодарение на очакванията за повишено търсене на фона на възстановяване на глобалния икономически растеж след кризата, причинена от пандемията COVID-19.

"Очакваме потреблението на петрол да надмине предлагането на пазара в близко бъдеще", каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур.

Според доклада на Американския петролен институт (API), публикуван във вторник, стоковите запаси в САЩ са паднали 8,153 милиона барела през седмицата, приключила на 25 юни, след като седмица по-рано бяха намалели със 7,199 милиона барела.