Цените на петрола в четвъртък сутринта се понижават след скок ден по-рано на фона на общия спад на апетита за риск на световните пазари, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл обяви, че регулаторът възнамерява да повиши основния лихвен процент през март.

Пауъл също така сигнализира след срещата на Фед, че американската централна банка вероятно ще увеличи лихвите по-бързо, отколкото е правила в миналото.

Към 9:25 ч. българско време мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняха с $0,30 до $89,56 за барел. В сряда цената им се повиши с $1,76 (2%) до $89,96 за барел, по време на търговията цената се покачи над $90 за барел за първи път от октомври 2014 година.

Цената на мартенски фючърси за американския WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) спадна с $0,39, до $86,86 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $1,75 (2%) до $87,35 за барел.

Покачването на цените в сряда беше подпомогнато от нарастващото напрежение между Русия и Запада заради Украйна. Както и поради информацията за намаляването на запасите на терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на Nymex, до най-ниското ниво за този момент от година през последното десетилетие.

Резервите в Кушинг са паднали миналата седмица с 1,8 милиона барела, а в стратегическия петролен резерв (SPR) - с 1,2 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката на САЩ.