Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта в очакване на следващата среща на страните , участващи в споразумението за ограничаване на добива ОПЕК+, която ще се проведе по-късно тази седмица. Освен това Китай съобщи, че е освободил резерви от бензин и дизел, за да увеличи предлагането на пазара и да подкрепи стабилността на цените, информира Trading Economics.

Запасите от бензин в САЩ се понижиха значително, а стоковите резерви от петрол на терминала Кушинг са близо до критично ниски нива, което може да повдигне въпроси относно необходимостта от увеличаване на производството от страните от ОПЕК+, смятат анализатори от ANZ.

"Не мисля, че ОПЕК ще промени плановете си на следващата среща, което ще подкрепи пазара в краткосрочен план", каза Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Днес към 9:15 ч. българско време януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures поевтиняха с $0,26, до $83,46 за барел. В петък цената на тези договори се повиши с $0,06 (0,1%) до $83,72 за барел.

Декемврийските контракти за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) са по-евтини с $0,44 - до $83,13 за барел. По време на предишната сесия WTI поскъпна с $0,76 (0,9%), до $83,57 за барел.

Котировките на Brent спаднаха с 1,3% през последната седмица, а на WTI с 0,2%, но като цяло през октомври цената на Brent се повиши със 7,5%, WTI - с над 11%.