Цените на петрола умерено падат по време на сутрешната търговия в сряда. Въпреки това, европейският еталон Brent все още се държи близо до своя тригодишен връх.

Притесненията, заради които скочиха цените на въглищата и газа в Китай, Индия и Европа, изострят инфлационния натиск и биха могли да доведат до забавяне на икономическия растеж и следователно до спад в търсенето на петрол, донякъде са охладили "бичата" тенденция на пазара.

Доларът, който се търгува близо до годишен връх, също оказва негативно влияние върху пазара, тъй като петролът става по-скъп за купувачите, използващи други валути.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време е 83,24 долара за барел, което е с 0,18 долара под тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поевтиняха с 0,23 долара (0,3%) - до 83,42 долара за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 80,46 долара за барел, което е с 0,18 долара по -малко от крайната стойност на предишната сесия. Вчера стойността на тези договори се увеличи с 0,12 долара (0,1%) - до 80,64 долара за барел.

Международният валутен фонд във вторник понижи годишната си прогноза за икономически растеж за САЩ и други големи икономики по света поради проблеми в глобалните вериги на доставки и инфлационен натиск, който спира икономическото възстановяване от последиците от пандемията COVID-19. "Растежът отслабна и несигурността се засили", се казва в доклада на организацията.

Експертите на МВФ понижиха прогнозата за глобалния икономически растеж до 5,9% от 6%, обявени през юли. Организацията също така прогнозира, че през следващата година темпът ще се забави още повече - до 4,9%.

Много анализатори обаче все още смятат, че рязкото покачване на цените на газ и въглища ще увеличи търсенето на петролни продукти, използвани за производство на електроенергия. "Пазарът все повече очаква високите цени на газ и въглища да увеличат търсенето на други горива, като дизелово гориво и петрол", се казва в коментар на изследователската фирма ANZ Research.