Почти всичко се влоши в Турция миналата година. Икономическата криза се задълбочи, инфлацията нарасна главоломно, а непрестанно спадащата стойност на лирата направи турците по-бедни. И въпреки че резултатът от това е значителен спад в популярността на президента Реджеп Ердоган, смятан от много международни политици за авторитарен лидер, турската опозиция не успя да създаде реална алтернатива.

Западът и Турция

Разривът между западния свят и Турция се задълбочи много през 2021-а година и според повечето политически прогнози това ще продължи и тази година, пише BalkanInsight. Според голяма част от експертите по международна политика и икономика има няколко основни фактора, които допринасят за авторитарното лице на Турция на Ердоган.

Турция се стреми към бързо "загърбване" на долара

Турция се стреми към бързо "загърбване" на долара

Финансовият министър на страната обеща да ускори отхвърлянето на американската валута през следващите дни

Визирайки ситуацията от Източното Срединоморие до сраженията в Нагорни Карабах, международните съдилища по правата на човека подчертават, че Турция нарушава правата и свободите на хората, като съществува съвсем реален рик страната да бъде отстранена от Съвета на Европа.

Международните експерти се опасяват, че нищо няма да се подобри в Турция и през 2022-а година, тъй като авторитарното управление на президента Реджеп Ердоган ще продължи в същата посока.

Според мнозина политически анализатори от западния свят, политическата съдба на турския президент ще бъде определена от посоката на турската икономика тази година. А към момента по нищо не личи курсът на управление да се променя.

Ердоган: Ниските лихви ще намалят инфлацията и нестабилността на турската лира

Ердоган: Ниските лихви ще намалят инфлацията и нестабилността на турската лира

Турският президент повтори, че е против високите лихвени проценти

Лирата

Турската лира вече е толкова нестабилна, че турците изоставиха собствената си валута за актив, който има репутация за още по-рисков: криптовалутите, написа The Wall Street Journal в началото на тази годна.

И докато лирата поевтиняваше спрямо долара през последните три месеца на 2021-а година, обемът на търговия на турски лири срещу криптовалути нарасна до средно $1,8 милиарда дневно на три борси, според данните на Chainalysis.

Турските граждани отдавна се предпазват от икономическата нестабилност в страната като държат спестяванията си предимно в щатски долари, евро или злато. Днес криптовалутите се превърнаха в още един инструмент, който им помага да запазят спестяванията си насред огромния спад на лирата спрямо долара.

Популизмът на Ердоган

Изглежда, че Турция на президента Реджеп Таип Ердоган твърдо е решена да загърби щатския долар. Процесът на дедоларизация на турската икономика ще се ускори през следващите седмици, съобщиха местните медии, цитирайки министъра на финансите на страната Нуредин Небати.

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 г. се отчита рекорден скок на закупени с лири криптовалути

"Правителството ще засили конвертирането на националната валута в турски лири", заяви той, добавяйки, че "повече от 131 милиарда лири ($9,69 милиарда) вече са депозирани в сметки в местна валута", според плана за спасяване на икономиката на страната.

През декември 2021-а година националната валута падна до рекордно ниско ниво от 18,4 лири спрямо 1 щатски долар. Лирата отслабна с цели 44% през 2021-а, въпреки че волатилността се успокои миналия месец, след като правителството разкри новата програма.

През декември инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от близо две десетилетия, достигайки 36%. Ердоган обаче се надява, че инфлацията в Турция ще спадне до едноцифрени цифри до президентските и парламентарните избори, които са насрочени за следващата година.

Едва ли обаче президентът на Турция ще спечели следващите избори, твърдят все повече политически анализатори. Защото популизмът си е популизъм, но практиката показва, че след избухването на големи икономически катастрофи крайно действащите лидери, сколнни към авторитаризъм, рядко оцеляват.

Мистериозният дворец на Ердоган в Мармарис за $74 милиона

Мистериозният дворец на Ердоган в Мармарис за $74 милиона

Това не е единственото луксозно приложение на президента