Турция на Ердоган твърдо е решена да загърби щатския долар. Процесът на дедоларизация на турската икономика ще се ускори през следващите седмици, съобщават местните медии, цитирайки министъра на финансите на страната Нуредин Небати.

"Правителството ще засили конвертирането на националната валута в турски лири", заяви той, добавяйки, че "повече от 131 милиарда лири ($9,69 милиарда) вече са депозирани в сметки в местна валута, според плана".

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

Заради безумието на Ердоган: Турците вече предпочитат да пестят в криптовалути вместо в лири

През последните три месеца на 2021 г. се отчита рекорден скок на закупени с лири криптовалути

Правителствената програма, разкрита през декември миналата година, има за цел да защити депозитите в турски лири от по-нататъшно обезценяване на валута, както и да накара гражданите да се чувстват по-сигурни, когато държат спестяванията си в банка.

Икономиката на Турция в момента е в невиждана криза, като високата инфлация продължава да нараства, докато икономическият растеж е в застой, а валутните резерви на страната спаднаха драстично.

През декември 2021 г. година националната валута падна до рекордно ниско ниво от 18,4 лири спрямо 1 щатски долар. Лирата отслабна с цели 44% през 2021 г., въпреки че волатилността се успокои миналия месец, след като правителството разкри новата програма.

Ердоган се надява, че инфлацията в Турция ще спадне до едноцифрени цифри до президентските и парламентарните избори, които са насрочени за следващата година.

През декември инфлацията в страната достигна най-високото си ниво от близо две десетилетия, достигайки 36%.

Турция детронира България като дестинация номер 1 при руските купувачи на жилища през 2021-а

Турция детронира България като дестинация номер 1 при руските купувачи на жилища през 2021-а

Руските собственици на имоти у нас вече влизат в ролята на продавачи