Узбекистан иска да увеличи доставките на руски газ почти четири пъти. Към момента, според договора обемите възлизат на 9 милиона кубически метра на ден, а се планира те да бъдат увеличени до 32 милиона, пише "Ведомости", позовавайки се на съответното постановление на правителството на страната.

Според документа, се предвижда до 2030 г. да се увеличат обемите на вноса на газ по тръбопровод чрез модернизация на магистралната газопроводна система "от север", като за това ще бъдат отделени 500 милиона долара.

Турска компания ще строи газова електроцентрала в Узбекистан - стойността на проекта

Турска компания ще строи газова електроцентрала в Узбекистан - стойността на проекта

Проектът ще се изпълни "до ключ"

Споразумение за доставки от Русия на природен газ за бившата съветска република беше сключено през юни 2023 година. Преди това самата страна с население около 4 пъти по-голямо от българското го добиваше и изнасяше, включително за Китай и Русия. "Ведомости" поясняват, че доставки за "Газпром" е имало преди 2020 г., но след това в Узбекистан се е появил недостиг на синьо гориво.

Според новите договорености, доставките на руски газ за Узбекистан започнаха през октомври миналата година, като обемът на денонощие е 9 милиона кубични метра, а годишният - около 2,8 милиарда кубически метра. Когато доставките на руски газ за Узбекистан се увеличат до 32 млн. куб. м на денонощие, годишният обем ще достигне 11,7 милиарда кубически метра - което е близо 3 пъти повече от годишното потребление на природен газ у нас понастоящем.

ЕС удължи с 4 години безмитния внос на стоки от Узбекистан

ЕС удължи с 4 години безмитния внос на стоки от тази бедна бивша съветска република

Какви възможности предоставя това на страната