Фалитите в Швеция са скочили с 62% през февруари. Това е най-лошия месец по отношение на тези показатели от финансовата криза в началото на 90-те години. 

Общо 908 компании са фалирали през февруари, в сравнение с 559 година по-рано. Това е почти два пъти повече от 454 фалити през същия период на 2022 г.

Това е и най-високият брой фалити през февруари от 20 години насам, показват данни на колекторската агенция Creditsafe, цитирани от Bloomberg. Сред най-засегнатите сектори са хотелиерството, ресторантьорството, консултантските услуги, строителните фирми и автокъщите.

Данните идват на фона на новината, че икономиката на Швеция се е представила по-слабо през последното тримесечие на миналата година, отколкото се предполагаше. Изглежда, че че най-голямата скандинавска страна не е избягала от краткотрайната рецесия. Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт се сви с 0,1% през последното тримесечие, спрямо предходното.

Сривът в сектора на търговските имоти в Швеция може да донесе банков крах

Европейската страна, в която сривът в сектора на търговските имоти, може да донесе банков крах

След банковия крах през 90-те години в Швеция, страната се възстановява години наред

Швеция е "точно в окото на бурята" - това заключение идва от управляващият директор на Creditsafe Хенрик Якобсон, след 19 последователни месеца на нарастващи фалити.

Сред засегнатите са строителни компании. Това не е изненадващо, като се има предвид, че строителството на нови жилища е спаднало с 68% от пика през август 2021 г. Спад от 4,7% се отбелязва, спрямо декември. Това показаха данни на местната компания Byggfakta Group. Резултатите от предходните месеци също не са обнадеждаващи, след като се отчита информация за анулирани проекти.

Това идва на фона на спад на цените на жилищата в края на миналата година, въпреки че имаше признаци на стабилизация на пазара през 2023 г.