През последните 50 години електрониката е с водеща роля в световната икономика - с годишен износ в размер на 4,1 трлн. долара към 2021 г. Периодът от началото на новия век до наши дни показва едни от най-динамичните промени в списъка на най-мощните играчи в тази сфера.

Данните от McKinsey, визуализирани от Visual Capitalist, много добре илюстрират какво се е случило от 2000 г. до 2021 г.:

Снимка 644870

Източник: Visual Capitalist

В по-общ план, производството на електроника се концентрира все повече и повече в Азия - за сметка на Северна Америка и на Европа. Китай и Тайван са на водещи позиции. Пекин скача за 21 години от 9% дял до 34%, докато островната държава почти удвоява своите 6% до 11%. Именно Тайван е родина на водещия производител на чипове TSMC.

За първи път: Япония внася повече електроника, отколкото изнася

За първи път: Япония внася повече електроника, отколкото изнася

Големите местни компании местят производствата си в чужбина

Впечатлява изоставането на две държави - Япония (някога с 13%, днес - с 4% дял) и най-вече САЩ (някога глобален лидер с 16%, днес - на опашката отново с 4%).

Сред причините за това е аутсорсването на производства в азиатски държави с по-ниски заплати, което беше в ход десетилетия наред.

Китайският BYD купува американски бизнес за електроника за $2,2 милиарда

Китайският BYD купува американски бизнес за електроника за $2,2 милиарда

Сделката ще разшири продуктовото портфолио на компанията с компоненти за смартфони

Сега западните страни се опитват да обърнат тенденцията чрез големи инвестиции, но истината е, че световната карта на производителите на електроника днес е значително по-окрупнена, отколкото преди.