Японското правителство обяви, че ще въведе пореден спасителен пакет за стагниращата икономика на страната, предаде Japan Today. Неговият размер ще е от 26 трилиона йени или 239 млрд. долара, а целта ще е стимулиране на местното стопанство чрез повишаване на потреблението.

Управляващите в Япония поискаха $92 милиарда допълнителен бюджет

Управляващите в Япония поискаха $92 милиарда допълнителен бюджет

За подкрепа на икономическия растеж, справяне с природните бедствия и Олимпийските игри през 2020-а

Това е трети пореден подобен пакет, а за последен път властите прибягнаха до подобни мерки преди три години. Освен програмите за стимулиране на безкешовите транзакции, средствата ще бъдат насочени към инфраструктурни проекти в светлината на последните природни бедствия, които оставиха страната ощетена.

"Съставихме мощен пакет... насочен към понижаването на рисковете пред икономиката ни", коментира министър-председателят Шинзо Абе по време на среща на висши представители на властите с управляващите партии.

Продажбите в Япония намаляха с невиждан от 2015 г. темп

Продажбите на дребно в третата най-голяма икономика се сринаха заради нов данък

Токио подготвя ново увеличение на разходите, за да запази ръста на икономиката

Третата най-голяма икономика в света постигна най-слабия си икономически растеж от година в периода юли-септември, когато брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,2%. Сред причините за това са понижаването на търговията с Китай, увеличаването на данъка върху потреблението с 2 процентни пункта до 10% и цялостната неефективност на мерките, предприемани от властите.

Комбинацията от фактори доведе до най-ниското равнище на доверието на производствения сектор в икономиката от 2013 г. Те остават притеснени от потенциала за икономическия растеж на глобалната икономика, основно поради заплахите, идващи от САЩ и Китай.

Как правителствените стимули доведоха до стагнация в Япония

Как правителствените стимули доведоха до стагнация в Япония

Продуктивността и пенсиите в икономиката се понижиха, тъй като не беше позволено на кризата да ликвидира неправилните инвестиции, смята икономист

До момента опитите на Япония да стимулира икономиката си чрез подобни пакети се увенчават със забележителен неуспех. Всъщност може за момента експериментите на властите постигат обратен ефект, защото благодарение на увеличеното парично предлагане от страна на централната банка реалният жизнен стандарт се понижава, особено за пенсионерите, търговията се забави, а цели сегменти от местната фондова борса бяха блокирани.

Същевременно страната държи абсолютния рекорд за съотношение на публичен дълг към брутен вътрешен продукт сред развитите икономики. То достигна до 250%, като по всичко личи, че дори и след поредното си увеличаване резултатите за жителите на страната едва ли ще са особено положителни.

Абеномиката съсипа Япония, но някои искат да я превърнат в глобален феномен

Абеномиката съсипа Япония, но някои искат да я превърнат в глобален феномен

Уроците от нея са, че държавата не може с интервенционизъм да подобри състоянието на икономиката, смята Даниел Лакайе