В края на седмицата, след като безработицата в САЩ се изстреля до най-високата си стойност от Голямата депресия насам, след като икономиката на страната беше затворена, пристигат едни от първите положителни данни за пазара на труда в страната, предаде Zero Hedge.

Въпреки че равнището на безработица остава над 10%, през миналата седмица броят на новорегистрираните безработни е бил 963 хил. души, като за пръв път от 21 седмици насам техният брой е под 1 млн. души.

Все пак броят на хората, които за над две последователни седмици са подали молби за обезщетения за безработица, остава почти в състояние на плато, като за миналата седмица той е 15,486 млн., отбелязвайки лек спад от 604 хил. души.

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Въпреки негативните ефекти, в САЩ ще продължат да плащат на хората, за да стоят безработни

Допълнителната помощ възлиза на 400 долара седмично вместо на 600 долара

Единственият щат, в който броят на новорегистрираните безработни спада с над 5 хил. души спрямо предходната седмица, е Невада, следвана от Пуерто Рико, Канзас, Уайоминг, Ню Мексико и Хавай. Във всички останали щати броят на безработните се покачва, като най-тежко е положението във Флорида и Ню Йорк, където ръстът е от над 20 хил. души.

След последните данни, общият брой на американците, които за пръв път подават молба за обезщетения за безработица от началото на кризата, е общо над 56 млн. души, което по изчисления на Zero Hedge прави по 360 безработни за всеки починал от коронавирус. Като абсолютна стойност те са над два пъти повече, отколкото бяха през Голямата рецесия.