Вече е факт първата работеща система за съхранение на енергия от батерии (BESS) у нас. Тя се намира в Разлог и е с мощност от 25 MW/55 MWh. Renalfa IPP започна търговска експлоатация в началото на юни, съобщи самата компания в прессъобщение. Компанията е базиран във Виена разработчик и независим производител на енергия, създаден като съвместно предприятие между Renalfa Solarpro Group GmbH и френския мениджър на инфраструктурни фондове RGreen Invest.

Съоръжението е разположен до фотоволтаична централа с мощност 33 MWp и поема електроенергията от нея. BESS позволява изместване във времето на пиковото производство на слънчева енергия и арбитраж на пазара на електроенергия.

Проектът е първата значителна инвестиция в съхранение в страната, най-голямата работеща система от подобен характер в България и една от първите от такъв мащаб в Източна Европа.

Търговското управление се извършва от търговеца на електроенергия в региона KER Toki Power. Системата участва в пазара на капацитет и балансиране, предоставяйки услуги към мрежата.

 В Белгия се изгражда съоръжение за съхранение на енергия с капаците 50 MW с батерии на Tesla

В Белгия се изгражда съоръжение за съхранение на енергия с капаците 50 MW с батерии на Tesla

Ще има капацитета доставят енергия за 4 часа или общо 200 мегаватчаса

"Тази съвместно разположена батерия за комунални услуги бележи началото на хибридизацията на нашето портфолио от над 1 GW възобновяеми активи в експлоатация и в строителство", коментира Ник Антонов, говорител на Renalfa IPP.

Предстоят и други подобни решения в други вятърни и фотоволтаични активи в региона, включително Унгария и Румъния по думите на Антонов.

‍Renalfa IPP притежава и разработва фотоволтаични, BESS и вятърни проекти с общ капацитет от около 2 GW в България, Унгария, Северна Македония и Румъния, от които повече от 455 MW фотоволтаични, вятърни и BESS вече работят и над 550 MW са в процес на изграждане.