Френският енергиен концерн Engie започна изграждането на (засега) най-голямата система от батерии за съхранение на енергия в ЕС, която ще бъде разположена в град Вилворде (Белгия), съобщават от компанията.

"С нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в енергийния микс на страните, приносът на системите (паркове) от батерии за съхранение на енергия за надеждността и сигурността на енергийните системи става много важен. Батериите ще направят възможно "изглаждането" на пиковете при производството на електроенергия от ВЕИ и съответно "освобождаването" (използването) на тази електроенергия, когато производството е по-ниско, а потреблението - по-високо", коментира изпълнителният вицепрезидент на Engie, Себастиан Арбола.

Паркът от батерии - разрешението за строеж на който е издадено преди почти година - ще има инсталирана мощност от 200 MW на площ от 3,5 хектара. Така капацитетът на системата е да съхранява 800 MWh енергия в 320 модула от батерии с размери 25 x 4 x 3 метра, която енергия може да се доставя в електроенергийната мрежата за четири часа.

Франция значително увеличава вноса на втечнен газ от САЩ

Франция значително увеличава вноса на втечнен газ от САЩ

Engie заяви, че ще последва европейските санкции спрямо Русия, ако те засегнат доставките на газ

Проектът на Engie ще осигури потреблението на електроенергия за 96 хил. домакинства. Паркът от батерии вече е подписал 15-годишен договор с националния мрежов оператор Elia.

Системата ще бъде пусната в експлоатация на два етапа. През септември 2025 г. ще бъдат пуснати в експлоатация 100 MW, а през януари 2026 г. - още 100 MW.

Енергийният концерн Engie разработва и други два подобни проекта в Белгия, за които вече са получени съответните разрешения - в Кало (100 MW/ 400 MWh) и в Дрогенбос (80 MW/ 320 MWh).

Към края на 2023 г., френската компания разполага с 1,3 GW капацитет от батерии за съхранение на електроенергия в експлоатация, както има и 3,6 GW в процес на разработка.

Engie възнамерява до 2030 г. да инсталира батерии за съхранение на електроенергия в световен мащаб с обща мощност 10 GW.

Френската Engie предлага $8.9 милиарда за португалската EDP Renovaveis

Френски енергиен гигант дава $8.9 милиарда за ВЕИ бизнеса на конкурент

Най-апетитни са активите на португалската компания в САЩ