Френският енергиен гигант Engie и датската Orsted са сред кандидатите, които подготвят оферти за покупка на EDP Renovaveis - бизнесът с възобновяема енергия на португалската EDP-Energias de Portugal за 8.9 млрд. евро, съобщават източници на Bloomberg.

Engie и Orsted работят с консултанти по изчисляването на офертите за цялата или част от EDP Renovaveis. Базираната в Париж Engie се интересува най-много от портфолиото на португалската компания в САЩ, но смята да отправи оферта за целия й бизнес с възобновяеми източници. Преговорите все още са на ранен етап, а компанията отрече да подготвя официална оферта.

Основен играч в надпреварата е китайската държавна Three Gorges Corp., която силно се интересува от EDP и вече отправи оферти за придобиването й. Китайската компания предложи 7.33 евро на акция за ВЕИ бизнеса на EDP.

Същевременно китайците предложиха и 9.1 млрд. евро, за да увеличат дела си в компанията-майка до над 50%. И двете оферти обаче бяха отхвърлени като твърде ниски.

Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Китайската сделка за €9 милиарда поставя под изпитание Португалия и Европа

Лисабон са доволни, но Брюксел не. Какво ще направят акционерите?

Други европейски компании за комунални услуги също се интересуват от EDP Renovaveis, тъй като се стремят да се разширят в областта на възобновяемата енергия.

Потенциалните купувачи очакват китайската фирма да продаде определени активи, за да получи одобрение от регулаторните органи, ако предложението й за поглъщане бъде прието. Engie може дори да се съюзи с китайците и заедно да купят определени активи, за да спечелят по-лесно одобрението на регулаторите в САЩ.

Отхвърлена оферта

Предложението на Three Gorges, която е най-големият разработчик на възобновяема енергия в Китай и вече е най-големият акционер в EDP, отново бе отхвърлено този месец, дори след като китайската компания предложи да предостави определени активи на португалската компания с идеята EDP да поведе растежа й в Европа и Двете Америки.

Предложението на китайската фирма ще разглеждано от няколко регулатора, включително Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ. Китайската компания би приела някои "смекчаващи мерки" от този регулатор.

Global Infrastructure Partners и China Investment купуват азиатската Equis Energy

Китай и САЩ сключват най-голямата сделка за възобновяема енергия в историята

Големи инвестиционни фондове влагат рекордните $5 милиарда в сектора

Дружеството на EDP в Северна Америка контролира широко портфолио от чиста енергия, с цели или частични дялове във вятърни и соларни ферми с капацитет от над 5600 мегавата. Става въпрос за 45 вятърни парка и 5 слънчеви ферми, повечето от които са в САЩ.

Продажбата на всички наведнъж "ще бъде най-голямото поглъщане на портфейла от възобновяемa енергия в историята", посочва Ангъс МакКрон, главен редактор на Bloomberg New Energy Finance.

Тя би продължила поредицата сделки в областта на чистата енергия. По-рано рази година Global Infrastructure Partners се съгласи да плати 1.38 млрд. долара за платформата за възобновяема енергия на NRG Energy и контролен дял в NRG Yield, публична компания за вятърна и слънчева енергия.

Brookfield Asset Management пък купи TerraForm от SunEdison в 2 сделки през миналата година, чиито комбиниран капитал бе 2.49 млрд. долара.