Могат ли Китай, Лисабон, Брюксел и международните акционери да се разберат?

China Three Gorges Corp. (GTC) е най-голямата компания за възобновяема енергия в Китай. Дружеството иска да изкупи дялове в португалския производител на енергия EDP-Energias de Portugal SA срещу 9,1 милиарда евро. Но акционерите в нея, Европейската комисия, както и евентуално други компании застават срещу този план, пише Bloomberg.

GTC инвестира първоначално в компанията през 2012 година, когато на власт бе социалдемократическата партия - днес в опозиция. Засега тя притежава 23 процента от дружеството, но иска да повиши дела си до над 50%, като запази публичния статут на дружеството, както и местоположението на централата.

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Европа се събуди за рисковете от китайските инвестиции

Лидерите на Стария континент се опасяват от целите на Поднебесната империя

Контролирана от Пекин, GTC се намеси по време, в което Португалия имаше нужда от помощ по време на кризата. EDP има твърде много задължения, което ограничава възможността ѝ да расте сама. Ако компания от Европа я придобие - слуховете включват Engie SA и Gas Natural SDG SA - най-вероятно ще съкрати голямо количество служители и ще раздели компанията. Затова и местната подкрепа за китайската сделка е лесна за разбиране.

Но макар този ход да работи за Португалия, това не важи и за останалата част от Европа, която вече започна да звучи все по-готова да се намесва в сделки с чуждестранни компании.

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин бившите тласка съветски държави към сблъсък с Брюксел

Дори и GTC да премине успешно през политическите пречки, тя ще трябва да убеди акционери с общ дял поне 27 процента да приемат офертата ѝ - в по-добрия случай и повече - докато в същото време отбиват интерес от други компании.

Португалия вече заяви, че съдбата на EDP е в ръцете на акционерите ѝ. Друга оферта от европейска компания, която може да си позволи да купи на по-висока цена, пресмятайки бъдеща печалба, благодарение на съкращения, ще бъде по-добрият вариант за акционерите. Но и подобен план ще бъде преглътнат по-трудно в Лисабон.