Резервът на пазара на труда в Румъния вече изглежда почти изчерпан след масовата миграция от страната към Западна Европа.

В същото време напускането на много от гражданите в северната ни съседка се превърна в причина за един феномен - най-слабо развитият регион в страната да се превърне и в този с неочаквано ниска безработица.

Разположената в североизточна Румъния област Молдова от десетилетия е източник на работна ръка за по-развитите региони като Букурещ, Трансилвания и Банат. А основната причина за това бяха две предпоставки - пренаселеността там и ниското ниво на икономическа експанзия.

Тази ситуация днес е просто история, пише местното издание Business Insider.

През 2018 година безработицата за хората между 15 и 74 години в Североизточния регион на Румъния, който включва и по-голямата част от Молдова, е на едва 2,4% при 2,9% за предходната година. Второто най-ниско равнище на показателя в Румъния е в северна Трансилвания - 2,9 на сто.

Безработицата в страната остава рекордно ниска, но все пак относително нормална в сравнение с някои други части на Европа. Най-ниска е тя в региона на Прага в Чехия - 1,3 на сто, както и в Мителфранкен в Германия - 1,8 на сто.