От Централната банка на Великобритания обявиха, че ще започнат консултации относно плановете за официално пускане на криптовалута, наречена "Бриткойн", предават медиите от Острова. Обсъжданетои ще започне през следващата година, но според предварителните планове цифровата валута ще бъде въведена в експлоатация най-рано през 2025-а.

Bank of England (BoE) ще работи с британското Министерство на финансите, за да прецени необходимостта от собствена цифрова валута на централната банка на Обединеното кралство, се казва в изявление, цитирано от британските медии.

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Биткойн и етер докоснаха нови рекордни стойности

Търсенето на дигитални монети е нараснало рязко от страна на големите инвеститори

На предстоящите консултации ще бъде обсъдено каква по-нататъшна работа трябва да се свърши, за да се разработи необходимата технология в подкрепа на цифровите пари.

По-рано тази година BoE и Министерството на финансите създадоха съвместна работна група за проучване на потенциала за цифрова валута, емитирана от Обединеното кралство. Банката обаче има известни резерви към криптовалутите.

Миналият месец заместник-управителят на централната банка Джон Кънлиф заяви, че цифрови пари като биткойна могат да предизвикат финансова криза без строги правителствени регулации.

PayPal стартира търговия с криптовалута във Великобритания

PayPal стартира търговия с криптовалута във Великобритания

Клиентите ще могат да избират между четири вида криптовалути

"Бих насърчил всички да участват в общественото обсъждане, за да можем да проучим добре възможностите, които криптовалутата може да донесе, както и да разберем всички рискове, свързани с нея. Консултациите ще оценят основните проблеми, както и възможните ползи и последици за потребителите и бизнеса", заяви икономическият секретар на финансовото министерство Джон Глен.

Редица криптовалути поскъпнаха тази седмица, заради опасенията относно висока инфлация и все по-масовото им приемане. Биткойнът, най-скъпата виртуална валута в света, вчера достигна цена от достигна $68,564. Финансовите анализатори очакват стойността му да продължи да нараства.