Щатският долар доближава една ключова психологическа граница, която в случай, че мине, това може да "отприщи" сериозно рали на зелената валута.

Т.нар. доларов индекс, който отразява представянето на долара спрямо останалите основни валути на пазара, скоро може да мине границата от 100 пункта за първи път от 2017 година. Валутата наближава това равнище в резултат на нарасналия интерес към сигурните активи на фона на бързо разпространяващия се коронавирус, пише Bloomberg.

"Бих казал, че преминаването на 100 пункта е важно нещо", коментира експертът от Mizuho Bank Нийл Джонс. "При такова условия ще влязат в сила редица сигнали за покупка на долари", допълва той.

В началото на тази година доларът с лекота успя да изпревари по представяне останалите основни валути, като опроверга очакванията, че ще забави ръстежа си след постигането на предварителна търговска сделка между САЩ и Китай.

Подемът на щатския долар дойде след като епидемията в азиатската държава подхрани опасенията за забавяне на глобалния растеж. Тези очаквания се затвърдиха след първите потвърдени смъртни случаи в Япония и Южна Корея.

Останалите сигурни активи също отчитат ръст през тази седмица, начело с американските облигации и швейцарския франк. Цената на златото, от друга страна, достигна най-високото си ниво от 2013 година насам.