В хода на валутната търговия в сряда щатският долар продължава умерено да се обезценява спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг в очакване на резултатите от заседанието на Федералния резерв на САЩ.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,2% в сряда, а по-широкият WSJ Долар - 0,24%.

Пазарните участници не се съмняват, че лихвата ще бъде увеличена със 75 базисни точки за четвърти пореден път и техният фокус е върху изявленията на председателя на американската централна банка Джером Пауъл относно по-нататъшното темпо на затягане на паричната политиката.

Сигналите за постоянен инфлационен натиск изискват регулаторът да продължи да повишава лихвите, но някои от нейните лидери вече дадоха да се разбере, че смятат за необходимо да забавят темпа на увеличение и да оценят икономическите последици от по-ранните мерки, пише The Wall Street Journal.

Много икономисти предупреждават за рисковете от прекалено затягане на парично-кредитната политика на Федералния резерв, което може да предизвика сериозен икономически спад в страната.

"Фед ще трябва да помисли за корекции на политиката на срещата през ноември. Те се опитват да "охладят" икономиката, а не да я доведат до дълбоко замразяване", каза главният икономист на KPMG Даян Суонк, цитирана от WSJ.

Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакват Фед да забави повишаването на лихвения процент през декември до 50 базисни пункта, след което да го повиши още два пъти с по 25 б.п. в началото на 2023 година.

Към 11 часа българско време едно евро се разменя срещу американския долар при курс $0,9901 спрямо $0,9877 заедно евро при затварянето на пазара във вторник.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време спадна до 147,12 йени за един долар в сравнение с 148,27 йени за долар в края на предходната сесия.

Стойността на британската лира стерлинг се покачи до 1,1511 долара за паунд от 1,1484 долара за паунд във вчерашния търговски ден.

Bank of England също провежда заседанието си тази седмица, резултатите от него ще бъдат оповестени на 3 ноември. Експертите очакват Британската централна банка да повиши основния лихвен процент със 75 б.п. - до 3%. Банката на Англия не е вдигала лихвения си процент с повече от 50 б.п. от 1989 година, отбелязват наблюдатели.