В хода на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар умерено се понижава спрямо основните световни валути след по-значителния спад на "зелените пари" през предходните две сесии.

Доларът, който уверено растеше през последните седмици, показа рязък спад в понеделник и миналия петък, тъй като инвеститорите надценяваха вероятността от увеличение със 100 базисни пункта на лихвения процент на Фед наведнъж на заседанието през юли. В средата на миналата седмица подобна вероятност беше оценена от участниците на пазара на 80%, но след това, след изказванията на редица членове на ръководството на Фед, тези очаквания станаха по-умерени.

Както показа протоколът от заседанието, ръководството на американската централната банка е готово за нови повишения на основния лихвен процент, тъй като сегашното му ниво "все още е много ниско за икономика с ниска безработица и висока инфлация". Анализаторите смятат, че през август базовата лихва в САЩ ще да бъде повишен със 75 базисни пункта.

Към 10:45 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо долара с 0,72% - до $1,0212 за едно евро в сравнение с $1,0144 за евро при затварянето на пазара в понеделник.

Американската валута спада днес по отношение на японската с 0,37% и се търгува по 137,80 йени за едни долар спрямо 138,14 йени за долар ден по-рано.

Цената на британския паунд се повиши с 0,37% - до $1,1990 за една лира стерлинг срещу $1,1953 за лира в края на предходната сесия.

Австралийският долар стабилно укрепва спрямо щатския долар с 54%, търгувайки се за $0,6852, в сравнение с $0,6812 вчера, след публикуването на протокола от последното заседание на Централната банка на Австралия. На това заседание регулаторът повиши основната лихва в страната с 50 базисни пункта до 1,35%.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), практически не се променя по време на днешната търговия. По-широкият индекс WSJ Dollar губи 0,15%.