Щатският доларът се обезценява в четвъртък сутринта спрямо основните световни валути след публикуването на протокола от ноемврийското заседание на Федералната резервна система на САЩ .

По-голямата част от лидерите на Фед подкрепят мнението, че е необходимо да се забави темпът на нарастване на основния лихвен процент в близко бъдеще, според протокола от срещата, която се проведе на 1 и 2 ноември.

"Участниците в срещата споменаха редица съображения, които вероятно ще повлияят на бъдещия темп на повишаване на лихвените проценти. Това са по-специално кумулативният ефект от затягането на политиката, както и забавянето във времето между действията на Фед и тяхното въздействие върху икономиката активност и инфлация", се казва в документа.

През ноември Фед повиши лихвите със 75 базисни пункта след четвърто поредно заседание. В момента базовата лихвена ставка е на максимално ниво от януари 2008 г. - 3.75 - 4% годишно.

Към 10:15 часа българско време общата европейска валута се разменя на пазара срещу американските пари на ниво 1,0414 долара за едно евро срещу 1,0397 долара за евро при затварянето на сесията в сряда.

Курсът на американската валута по отношение на японската падна с 0,16% спрямо йената до 139,12 йени за един долар в сравнение с 139,60 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпна до $1,2080 за един паунд спрямо $1,2055 за паунд при закриването на пазара в сряда.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се понижава с 0,33%, по-широкият WSJ Dollar Индекс - с 0.38%.