Най-големият доставчик на iPhone на Apple, компанията Foxconn Technology Group е подложена на тежък данъчен одит в Китай, съобщават световните агенции, цитирайки китайските държавни медии. Обект на разследване са някои от ключовите дъщерни дружества на групата, заподозрени в нарушаване на закони и разпоредби. 

Според информацията, китайският департамент за природни ресурси е провел разследвания на място относно използването на земята на предприятията на Foxconn в провинциите Хенан, Хубей и на други места. 

"Данъчните ревизии и разследванията за използване на земята, провеждани от съответните отдели, се извършиват на всяко предприятие, заподозряно в нарушаване на закони и разпоредби и те са нормална процедура, коментира Джан Уеншън - заместник-декан на Тайванския изследователски институт към университета в Ксиамен, цитиран от местните медии.

Най-големият доставчик на Apple Foxconn  се отказва от строеж на планиран завод в Индия за $20 милиарда

Най-големият доставчик на Apple се отказа от строеж на планиран завод в Индия за $20 милиарда

Компанията ще проучва други възможности

По думите му "дъщерните дружества на Foxconn са длъжни активно да сътрудничат на одитите и разследванията и ако наистина има нарушения на законите и разпоредбите, те трябва да признаят грешките си, да приемат наложените санкции и да ускорят взимането на необходимите мерки".

Foxconn има стотици хиляди служители в Китай. Именно там е позиционирана и по-голямата част от производството на компанията.

През април тази година стана ясно, че тайванският милиардер и основател на компанията Foxconn Тери Гуо ще се кандидатира за президент на страната си. Той ще се бори да стане номинацията на най-голямата опозиционна партия - "Гоминдан" (KMT), която е и най-старата политическа сила в Азия. За разлика от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), KMT настоява за подобряване на отношенията с Китай.

Гуо също е на мнение, че единствено подобряването на отношенията с Пекин може да донесе мир. Затова и според него е "опасно" младите хора да гласуват за DPP, които поставят независимостта на острова на първо място.

Коментарите му дойдоха на фона на изключително напрегнатите отношения както по оста Пекин - Тайпе - Вашингтон. Президентът на Тайван Цай Инг-вен замина на обиколка в САЩ, която разгневи управляващите в Китай и те отговориха с военни маневри.

Президентските избори ще се проведат през 2024 година.

Основателят на Foxconn иска да оглави Тайван

Преди произвеждаше iPhone, сега иска да е президент на родината си

Тери Гуо е един от най-богатите хора в родината си