Истински феномен се наблюдава на финансовите пазари в момента. Оказва се, че търговията и посоката на пазара, или поне по определени позиции, във все по-голяма степен започва да се доминира не от така наречените "умни пари" (с които често се наричат капиталите на големите институционални инвеститори или професионалистите), а от дребните индивидуални инвеститори.

Широкоразпространен анекдот за Уолстрийт разказва как през 1929 г. Джоузеф П. Кенеди, основоположник на клана Кенеди, отива да си излъска обувките недалеч от офиса си на Уолстрийт. Кенеди е бил изключително изненадан, когато мъжът, който му е лъскал обувките, е започнал да му дава съвети за акции на него, водещ търговец. Той веднага се върнал в офиса си и агресивно започнал да заема къси позиции, разпродавайки акциите, с което е направил цяло състояние от последвалата голяма катастрофа.

Това вероятно е измислена приказка, която сочи по-голямата истина: Когато дори тези, които лъскат обувки, са толкова уверени за посоката на пазара, че да дават съвети на професионалистите, е време да бягате далеч от акциите.

През последните дни видяхме много признаци на това. След като Nasdaq достигна най-високите си нива в историята и се търгуваше над психологическата граница от над 10 000 (почти удвои стойността си от върха от балона през 2000 г.), а Dow Jones Industrial Average и широкият S&P 500 достигнаха изключително близо до върховете си, излязоха дейтрейдъри и новобранци, обявявайки се за пазарни гурута и гении.

Тази свръхувереност, управлявана от тестостерон, показва, че мъжете са по-безразсъдни инвеститори, отколкото жените - и е най-силно изразена в Robinhood, приложението за търговия без комисиони, предпочитано от милениалите, които могат да направят всички сделки, които желаят с няколко натискания на палците си.

Robinhood има повече от 10 милиона клиенти, чиято средна възраст е 31. Платформата за търговия има огромно въздействие върху търговията с акции. Неотдавна анализатор от Deutsche Bank разгледа данните за търговия на Robinhood и откри, че малките инвеститори застават зад голяма част от неотдавнашните покупки на фондовия пазар, така че това, което преди се наричаше "интелигентни пари", днес се дължи на дневните търговци, тоест локомотивът, който дърпа влака.

Изминаха дните на карантината от COVID-19 и страховете от трупове, натрупани в спешните отделения. Забравени са отдавна 40 милиона безработни американци, 40% от предприятията, които може да не се отворят отново и "дългият път" към възстановяване, който бе очертан от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. И дори не се мисли за нова вълна от случаи и хоспитализации. Поне до вчера.

По-добри от Бъфет?

Един водещ дейтрейдър, който е особено горд със себе си, е Дейв Портной, успешният основател на Barstool Sports, който смята, че опитът му през последните шест седмици или повече, го е направил по-добър от... Уорън Бъфет.

"Аз съм новата порода. Аз съм новото поколение, заяви той. Няма никой, който да оспори, че аз съм по-добър от Уорън Бъфет в инвестициите в момента. Това е факт".

Бъфет, разбира се, се разглежда "под лупа" от пазара в момента, след като три от последните му инвестиции загубиха най-малко 7 милиарда долара и той продаде притежаваните си акции на авиокомпании на дъното. И все пак. Наистина ли инвеститори като Дейв си мислят, че са по-добри в инвестирането от легендарния Бъфет, който е на пазара вече няколко десетилетия?

Дневната търговия определено е знак за времената. Както Антъни Дениер, изпълнителен директор на търговската платформа Webull, каза пред New York Post: "Всички сме вкъщи. Някои хора изкарват хляб, а други казват: "Ей, как мога да накарам борсата да работи за мен?" И когато Фед изпомпва пари на пазарите, те си мислят "Как мога да загубя?"

Как? Нека да преброя начините, като започнем от понижението на Dow от 1862 пункта през тази седмица, най-големият спад от мрачните дни на март. Кой знае дали ще видим връщане на печалбите, или се насочваме към нови понижения? Но някои от нас си спомнят 90-те години, дните на theglobe.com и "заредете вашия брокер" и момчета в мазетата си, търгуващи с Yahoo акции десетки пъти на ден. За съжаление този филм, който сме гледали много пъти, няма щастлив край, коментира Дениер.

И тези "минимайстори" на Вселената не купуват само Apple и Tesla. Те натрупват акции на фалирали компании като Hertz и тези, чийто бизнес е с огромни проблеми, като American Airlines Group. И тези акции, и други, сериозно засегнати от коронавируса.

Разликата в позициите на професионалистите и индивидуалните трейдъри

Има доста голям пропаст между това как професионалните инвеститори управляват парите си и това как обикновените хора го правят. Подобно на много неща, тази разлика може да бъде усилена от обърнатия характер на пазарите и икономиката вследствие на коронавирусния шок.

Графиката по-долу показва първите пет най-широко държани акции от всеки клас инвеститори; по-пълна таблица, показваща първите десет, е по-надолу.

Снимка 484391

Има някои доста ясно изразени теми при двете групи инвеститори.

Инвеститорите на дребно залагат, че самолетното пътуване ще се върне бързо, или просто избират акциите, които са загубили най-голяма стойност. За разлика от тях институционалните инвеститори залагат на електронни бек-офис продукти, по-специално плащания.

Какво можем да научим от тези предпочитания?

Трудно е да се каже, но, както съоснователят на DataTrek Джесика Рабе посочи в изследователска бележка от вторник, е доста ясно, че този кадър за инвестициите на индивидуалните инвеститори, взет от акаунтната дейност в онлайн брокерската компания Robinhood, която се предпочита от милениалите, не дава приоритет на инвестициите в чиста енергия.

"Липсата на имена в областта на опазването на околната среда, социалното управление и управлението (ESG) в горната част на класацията на Robinhood противоречи на идеята, че милениалите подкрепят само компаниите, които се привеждат в съответствие с тези характеристики", пише Рабе. "Например, броят на сметките, инвестирани в Ford, се е удвоил от средата на март, докато тези за American Airlines, Delta и United са нараснали съответно с 8.7x, 9.7x и 14.2x."

И какво се случва при предпочитанията на институционалните играчи?

Компаниите за разплащания няма да са толкова търсени в забавящата се икономика, когато потребителските разходи спаднат, така че може да се разглежда като макро залог за подобряване на пейзажа.

От друга страна много инвеститори смятат, че епизодът с коронавирусът е ускорил технологичната промяна в световната икономика. Компаниите, които доминират в индустрията за електронни разплащания, могат просто да се възползват от поемането на по-голям дял от тези транзакции.

Снимка 484392

Източник: UBS Източник: Robintrack

Едно забележително място на припокриване: Microsoft Corp. съставлява и двата списъка. Един забележим контраст: Apple Inc., която влиза под номер десет в списъка на Robintrack на притежателите на сметка от инвеститорите на дребно, е най-голямото поднормено тегло сред институционалните инвеститори, според изчисленията на UBS.

Частните инвестиционни чат-стаи в социалните мрежи все по-популярни

Reddit е американска социална мрежа, качва уеб съдържание и представлява още дискусионен уебсайт. Регистрираните членове публикуват в сайта свои текстове и изображения, които след това могат да бъдат оценени от другите членове.

Публикациите се организират тематично в създадени от потребители табла, наречени "subreddits", които обхващат различни теми като новини, наука, филми, видео игри, музика, книги, фитнес, храна и споделяне на изображения.

От юли 2019 г. Reddit се нарежда на пето място на най-посещавания уебсайт в САЩ и на тринадесето място в света според Alexa Internet, като 55% от потребителската му база идва от Съединените щати, 7.4 % от Обединеното кралство, а 5.8% от Канада.

Condé Nast Publications придоби сайта през октомври 2006 г. През 2011 г. Reddit стана независим филиал на компанията-майка на Condé Nast, Advance Publications. През октомври 2014 г. Reddit събра 50 милиона долара в кръг на финансиране, воден от Сам Алтман, който кръг включва инвеститорите Марк Андресен, Питър Тийл, Рон Конуей и др. Тогава компанията беше оценена от тях на 500 милиона долара. През февруари 2019 г. пазарната капитализация на компанията стана 3 милиарда долара.

В тази финансова подтема, говорещи на "брат" алчни инвеститори споделят снимки на своите портфейли, печеливши и губещи сделки, превръщайки всичко в игра. Много от тях смятат, че са намерили "ключа към бързите печалби" на фондовите пазари, твърдение, което според пазарните експерти изглежда недостоверно.

Това, което анализаторите виждат в този форум обаче, е притеснително. Представяните стратегии за облагодетелстване от пазара в групата с близо 900 000 потребителя често имат силата да движат пазара или по-скоро някои негови по-малки компоненти в една от двете посоки, поне за кратко време.

"Заспали компании" като Virgin Galactic Holdings Inc. и Plug Power Inc. буквално полудяха, след като бяха споменати в този форум.

Самостоятелните трейдъри се опитват да задействат сили, които да насочат цените на определени акции - към желаните от тях нива, използвайки несъвършенствата в системата и силата на масата.

Всеки, който се чуди къде са малките дейтрейдъри от 90-те години на миналия век, които направиха пазара толкова див преди 20 години, може да се запознае с тяхната нова версия от 2020г. След години на безразличие малките трейдъри отново започват да намират пътя към акциите, за добро или лошо. Особено в среда на наскорошните исторически рекорди. Това до голяма степен наподобява случвалото се при "дотком" балона.

"Не може да се отрече фактът, че през февруари на 2020-та година публиката се върна отново", казва Джулиан Емануел, главен стратег деривати в BTIG LLC. "Този пазар няма да свърши преди масовите инвеститори отново да се влюбят в акции и този процес може едва сега да започва", коментира Емануел.

Разбира се, определянето на точния момент на настъпване на "нерационалната турболентност" е изключително труден. Чат-стаите, където определени акции се величаеха, са нещо типично от 90-те години на миналия век. Подобна схема се наблюдава и в момента. Прехвалването на определени акции, от дадена група инвеститори е много често явление, дори и само, за да могат да продадат притежаваните от тях акции на други последователи.

Това, което се е променило 20 години по-късно, е номенклатурата. Иначе логиката от 1999-та година е същата - купуват се определени акции, за които се смята, че по-късно ще бъдат продадени на някой друг на по-висока цена.

Сменени са и методите. Голяма част от участниците демонстрират своите "огромни печалби", реализирани с относително малки концентрирани залози в опции. Опциите са начин за залог на движение в цените на акциите, които дават голям финансов лост (ливъридж) в ръцете на малките инвеститори.

Бен Айферт, главен инвестиционен стратег в QVR Advisors, който първоначално е бил скептичен, че тези трейдъри могат да въздействат на пазара е променил своето мнение. "При големите технологични имена, притокът на средства е значителен от индивидуалните инвеститори и те оказавт въздействие върху цените", коментира Айферт. Още по-голям е ефектът, според него, при по-малките компании, които са лесен обект на пазарни манипулации.

Според Емануел начинът по който се случват нещата днес, в чат-стаите, са много по-различни от този през 90-те години на миналия век. Тогава, когато една компания се споменеше, тя се предаваше от човек на човек - "нещо от сорта - знаеш ли има едно интересно предложение", коментира Емануел. Днес дори не е необходимо да се разнася името на компанията. Компютъризирани ботове често преглеждат споменатите компании и директно търгуват с тях, ако отговарят на определени критерии.

"Като човек, може изобщо да не видите последващи коментари, защото всичко става електронно", коментира още експертът.

Според някои измервания обемът на търгуваните опции през първите шест седмици на 2020-та година се е повишил със 77% спрямо същия период на миналата година. Голяма част от тази експанзия се дължи именно на индивидуалните инвеститори според Джон Маршал, ръководител на звеното за търговия с деривати в Goldman Sachs Group Inc.

В същото време средния обем на търгувани опции в една сделка се е понижил до едва 6.7 контракта през 2020-та година, което е близо наполовина на обемите през 2015-та година според Хенри Шварц, президент на Trade Alert LLC.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи