След месеци на застой, цената на криптовалутите тръгна стремително нагоре. В понеделник биткойнът премина границата от 50 000 долара за първи път от май. Стойността на други, като Ethereum, ADA и Dogecoin, също се повишиха, пише Bloomberg. Какви обаче са причините за това?

Само допреди няколко седмици редица стратези очакваха евентуален спад в цената на биткойна до 20 000 долара. Вместо това той отбеляза подем. Това е ясен знак, че крипто миньорите се завръщат в бизнеса, въпреки рестрикциите срещу тях в Китай. Освен това, криптовалутите са приемани все по-масово.

"През последните няколко месеца наблюдавахе един леко покачващ се фон на натрупаните криптоактиви", коментира  Джонатан Чисман, който е ръководител продажби на борсата за крипто деривати FTX.

Цената на биткойна наистина надхвърли 50 000 долара

Цената на биткойна наистина надхвърли 50 000 долара

Криптовалутата поскъпва така за първи път от 15 май

Промяна в настроенията

Светът на криптовалутите е населен с лидери, чиито гласове наистина могат да повлияят на цените. Напоследък бичият шум засилва настроенията. Нека вземем за пример Илон Мъск. По-рано тази година, чрез постове в социалните мрежи и чрез различни коментари, милиардерът помогна за повишаване на цените, а след това и за техния. Това стана след като първо през март заяви, че Tesla ще приеме плащане за своите електрически превозни средства в биткойн, а след това, през май, каза, че това няма да се случи - заради използването на изкопаеми горива за добив на криптовалута. След тези коментари биткойн загуби около една четвърт от стойността си само за седмица. Но ето последния обрат: През последните няколко седмици Илон Мъск отново започна да подкрепя криптовалутите. В края на юли той каза, че самият той лично притежава биткойни, етериуми и доджкойни и би искал да види техния подем.

Инвестиционният мениджър на Superstar Cathie Wood е друг влиятелен глас, особено отвъд океана. През май месец тя заяви пред Bloomberg TV, че очаква да види как "биткойнът достига цена от 500 000 долара". Съвсем наскоро тя добави, че би било добре корпорациите да обмислят добавянето на биткойни към своите активи.

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

Войната на Китай с биткойна достигна ново ниво

През юни в Китай имаше масови арести на хора, заподозрени в използването на криптовалути

Регулациите на Китай

Регулациите на Китай срещу криптовалутите сякаш постигат обратния ефект. Според данните от Blockchain.com техният рейтинг се е възстановил като дори е по-висок от най-големия му възход през юли. Това очевидно говори за възстановяване на доверието на пазара, че криптовалутите могат да процъфтяват дори при противодействие от страна на законодателите по целия свят.

Възприемането на криптовалутите е все по-сериозно

Огромните финансови и потребителски фирми през последната година все повече възприемат криптовалутите, а това съответно им дава повече легитимност и повишава цените им. Банките, брокерите и борсите на ценни книжа вече се подготвят за задоволяване на търсенето.

Amazon ще приема плащания с биткойни и разработва собствена криптовалута

Amazon ще приема плащания с биткойни и разработва собствена криптовалута

Компанията търси за лидерска позиция експерт по дигитални валути и блокчейн

Това лято стана ясно, че дори гиганта Amazon може да се включи в сектора на криптовалутите. От обява за работа на компанията, публикувана онлайн през юли, стана ясно, че фирмата търси "Лидер в областта на дигиталната валута и блокчейн". След като хората разбраха за публикацията, цената на биткойна скочи до около 40 000 долара. Акциите на Amazon пък нараснаха с 1% на борсата в Ню Йорк.

Разбира се, невъзможно е да се предскаже бъдещето. Все още не са малко и скептиците на криптовалутите, твърдящи, че те са "въздух под налягане". Но финансовите анализатори вече коментират как надвишаването на цената от 50 000 долара вече е променило перспективите специално на биткойна, поне в краткосрочен план, в положителна за тази валута посока.

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Предложени промени в законодателството на Европейския съюз ще принудят компаниите, които прехвърлят криптоактиви, да събират подробности за получателите и подателите