Цената на най-популярната криптовалута в света - биткойн, за кратко надхвърли сумата от 50 000 долара, предават световните медии. Това се случва за първи път от 15 май насам. На борсата Binance, която е най -голямата борса за криптовалута по отношение на обема на търговия, рано тази сутрин българско време, биткойнът поскъпна с малко над 2,5% - до над 50 хиляди долара. Малко по-късно цената спадна до 49.9-49.8 хиляди.

Криптовалутата продължава да се възстановява след рязък спад в края на пролетта. През месец май биткойнът загуби почти една трета от стойността си като от 57,7 хиляди през достигна до 37,3 хиляди долара. От втората половина на юли стойността на биткойна се покачва, което продължава за пета поредна седмица. Историческият рекорд беше достигнат през април като тогава един биткойн се търгуваше  за 64,85 хиляди долара.

Биткойнът е на път отново да мине границата от 50 000 долара

Биткойнът е на път отново да мине границата от 50 000 долара

Криптовалутата продължава възхода си

Още в петък крипто експерти прогнозираха, че ако виртуалата валута успее да премине границата от 50 000 долара, това ще означава нов бум и много вероятни нови рекорди в цената на биткойна. Последният път, когато криптовалутата беше в подобно положение на това от изминалите няколко дни, малко след това достигна рекордно високото ниво на стойност от 64 854 долара. Това се случи между февруари и май тази година. Сега може да наблюдаваме същия сценарий, но в по-кратки срокове. Какви ценови върхове ще постигне сега обаче все още е рано да се каже.

На фона на поредния скок на биткойна, отново на дневен ред е регулацията на криптовалутата. Възможно е в скоро време ЕС да принуди всички компании, които прехвърлят биткойн или други криптоактиви, да събират подробности за получателя и подателя. Това ще стане факт в случай, че бъдат гласувани нови промени в законодателството на ЕС, които са свързани с регулацията на криптовалутите.

Мъск: SpaceX притежава биткойни, аз също

Мъск: SpaceX притежава биткойни, аз също

Милиардерът призна, че когато цената на цифровата валута пада, той губи много пари

От Европейската комисия наскоро заявиха, че по този начин криптоактивите ще станат по-проследими, което ще помогне за спиране на прането на пари и финансирането на тероризма. Новите регулации ще забранят и предоставянето на анонимни портфейли за крипто-активи.

Към днешна дата контролът върху виртуалните пари и в частност срещу биткойните е най-силен в Китай.

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Кога ЕС ще започне да регулира биткойните?

Предложени промени в законодателството на Европейския съюз ще принудят компаниите, които прехвърлят криптоактиви, да събират подробности за получателите и подателите