Ще бъде възможно да се извършват плащания с цифрово евро след около пет години - тази прогноза направи членът на ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) и шеф на Бундесбанк Йоахим Нагел пред радио Deutschlandfunk.

Той посочи, че цифровата версия на еврото, чрез която ще може хората в държавите от еврозоната, които споделят единната валута, да извършват електронни плащания сигурно и безплатно, е "огромен ИТ проект".

Изявлението на Нагел идва, след като вчера ЕЦБ даде "зелена светлина" за следващите стъпки към цифрова версия на общата европейска валута. Наборът от правила трябва да бъде финализиран и да бъдат избрани доставчици за разработване на платформа и инфраструктура на ИТ проекта. Тази подготвителна фаза ще започне на 1-ви ноември и е планирано да продължи две години.

В защита на кеша: ЕЦБ застана срещу компаниите, отказващи плащания в брой

В защита на кеша: ЕЦБ застана срещу компаниите, отказващи плащания в брой

Какво предприема ЕС?

Цифровата версия на еврото се смята че ще противодейства на нарастващата конкуренция при цифровите платежни транзакции от американски компании като Paypal и Apple Pay, и напредъка на криптовалутите като Bitcoin и Ethereum.

Освен това, стремежът е да се предотврати предоставянето на цифровите платежни транзакции изцяло на частния сектор, като се има предвид намаляването на плащанията с пари в брой.

ЕЦБ вдигна основните лихви до нови рекорди

ЕЦБ вдигна основните лихви до нови рекорди

Това е 10-о поредно повишение