Най-доброто рали на еврото през последните две години ще продължи, пише за Bloomberg Василис Караманис, FX анализатор. По думите му, редица пазарни метрики отразяват растящото доверие сред инвеститорите относно мерките, които Европа предприема срещу пандемията.

Общата валута отчете най-значителното си поскъпване спрямо щатския долар за двумесечен период, а в същото време опциите дават знак за оптимизъм на няколко фронта, което дава повод да смятаме, че ралито срещу американската валута ще продължи и през следващите три месеца. В същото време се отчита и спад до нивата от януари на мечите настроения срещу общата валута спрямо японската йена, традиционна валута убежище.

Последното е индикатор за доверие, че правителствата в еврозоната ще продължат да действат бързо и решително, за да защитят обществото от втора вълна на пандемията, или продължение на първата, и ще го правят по-добре от други региони в света.

От своя страна това подсказва по-добър шанс икономиката на еврозоната да излезе начело по растеж, което ще привлече капитал, който да подкрепи еврото. Шансът Европейската централна банка да намали лихвите отново е минимален, което също подкрепя общата валута.

Оптимизмът не се ограничава само до опциите. Спот пазарът също изпраща бичи сигнали, посочва още анализаторът.

В четвъртък еврото продължава да поскъпва спрямо долара, като ръстът е 0,44% към обяд до $1,13. За последните 3 месеца той е 4,09%.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на валути и ценни книжа.