Еврото демонстрира умерено поскъпване спрямо щатския долар и йената, както и към почти всички други световни валути в началото на търговията в петък. Според Bloomberg активният растеж на еврото може би е предизвикан от значителни покупки на тази валута в Токио.

Общата валута приключва седмицата на плюс, независимо даже от това, че по-рано председателят на Европейската централна банка, Марио Драги, предупреди за рисковете от забавяне на европейската икономика.

Драги още един път потвърди привързаността на ЕЦБ към по-мека паричнокредитна политика, без да развива в дълбочина тази тема, коментира за агенцията стратегът по валутния пазара на Credit Agricole, Дейвид Форестър. Добавяйки, че в дългосрочна перспектива се предполага, при синхронизиран във времето спад на икономиките в целия свят, динамиката на еврото да бъде по-добра от тази на долара.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската при курс $1,1287 за едно евро, нараствайки с 0,3% от $1,1253 за евро при закриване на търговията в четвъртък.

Курсът на долара към японската валута в същото време се покачва с 0,16% и достигна 111,84 йени при ниво на търгуване от 111,66 йени за долар ден по-рано.

Общата валута днес сутринта подскача към японските пари с 0,45% - до 126,23 йени за евро в сравнение с 125,66 йени за евро в края на сесията в четвъртък.

Британският фунт стерлинг поскъпва незначително спрямо долара - до $1,3065 при курс от $1,3058 за долар в предходния работен ден.

Но спрямо общата валута фунтът поевтинява с 0,22%, разменяйки се днес на пазара по 1,1576 евро за паунд в сравнение с 1,1601 евро за паунд в края на търговията в четвъртък.