Федералният резерв на САЩ задържа основните лихвени проценти без промяна и посочи, че цената на кредитирането ще остане на същото равнище в обозримо бъдеще. Според прогнозата на централната банка умереният икономически растеж и исторически ниската безработица се очаква да се задържат в икономиката и през 2020 г., предаде Reuters.

Това беше последната среща на ръководството на банката, на която тя взе очаквано от пазарите решение, след като три поредни пъти основните лихвени проценти бяха понижавани - нещо, което институцията не беше правила от периода на Голяма рецесия насам.

Фед обмисля ново правило за увеличаване на инфлацията

Фед обмисля ново правило за увеличаване на инфлацията

От централната банка обаче не разкриват какво е то

"Икономическата ни прогноза остава положителна, въпреки случващото се на глобалната сцена и наблюдаваните икономически рискове", коментира председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. "В хода на годината ние коригирахме паричната си политика, за да предпазим икономиката и да осигурим известни гаранции. Тази промяна ни помогна да задържим икономиката в правилната посока."

Бенчмарковата лихва по краткосрочното кредитиране така се запазва при равнище от между 1,5 и 1,75%. Това е с 0,75 процентни пункта по-ниска стойност от тази, при която основният лихвен процент започна годината. Тринадесет от седемнадесетте члена на комитета на централната банка предвиждат основният лихвен процент да се задържи без промяна до 2021 г., а според четирима той може да бъде увеличен още догодина.

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Как анализ на Фед простреля политиките на централната банка в крака

Изследването твърди, че увеличаването на правителствения дълг е опасно, а точно това прави централната банка

Според Пауъл Федералният резерв вече не вижда значителна връзка между инфлацията и безработицата. "Не трябва да се притесняваме толкова за инфлацията", коментира той. Прогнозата на централната банка е, че тя ще се задържи под средната дългосрочна оценка от малко под 2%.