Инфлацията в Грузия за март 2024 г. е само 0,5% на годишна база, т.е. спрямо март 2023 г., съобщи статистическата служба на страната. А спрямо предходния месец февруари, цените като цяло в Грузия практически нямат изменение, според статистическите данни.

Все пак, на годишна база през март има и потребитески цени, които са се повишили. По-конкретно, за година транспортът в страната е поскъпнал с 8,1%, стоките и услугите - с 10,2%, алкохолните напитки и тютюневите изделия - с 4,5%, а цените на храните и безалкохолните напитки са се повишили с 3,4%.

Националната банка на Грузия вече прогнозира, че през 2024 г. инфлацията ще остане около целевите за страната 3%. Така че от началото на годината финансовият регулатор започна постепенно да понижава лихвите по рефинансиране на банките. Докато за януари основният лихвен процент беше 9,5%, сега той е 8,25%.

За отбелязване е, че граничещата с Черно море малка бивша съветска република с население наполовината на българското, достигна зa 2023 г. ръст на брутния вътрешен продект от 7%, cпopeд пpeдвapитeлнитe дaнни нa Haциoнaлнaтa cтaтиcтичecĸa cлyжбa (Caĸcтaт) нa cтpaнaтa. Caмo зa дeĸeмвpи миналата година, иĸoнoмичecĸият pacтeж на Грузия дocтигa 8,3% cпpямo cъщия мeceц нa 2022 гoдинa.

Грузия постигна ръст на БВП от 7% за 2023-а

Малката държава граничеща с Турция, която постигна ръст на БВП от 7%

За декември показателят е още по-висок