В началото на валутната търговия във вторник щатският долар леко се обезценява спрямо еврото, йената и британската лира.

Търговците оценяват информация за резултатите от опитите на следващата ваксина срещу COVID-19. Американската компания Moderna Inc. съобщи вчера, че разработената от нея ваксина е показала повече от 94,5 процента ефективност в третата фаза на тестовете.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), губи 0,14% по време на днешната търговията. По-широкият доларов индекс на WSJ спадна с 0,1%.

Общата валута днес сутринта се разменя срещу американската на ниво 1,1852 долара за едно евро, както и към края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската в същото време намалява до 104,51 йени за долар спрямо 104,58 йени за долар предния ден.

Днес на пазара за един британски паунд дават 1,3213 долара в сравнение с 1,3199 долара в понеделник.

Експертите на Citigroup очакват доларовият индекс да падне с 20% през 2021 г., ако ваксините срещу COVID-19 станат широко разпространени и това помогне за съживяването на световната търговия и икономическия растеж.

Междувременно анализаторите на инвестиционната банка Goldman Sachs смятат, че доларът, който е спаднал значително от пика си през март, все още е надценен с около 10%.

"Доларът ще продължи да отслабва през 2021 г., казват експертите на Goldman Sachs в своето проучване." Бързото икономическо възстановяване в световен мащаб ще окаже натиск върху американската валута като сигурно убежище, дори ако икономическите резултати на САЩ са силни.

"Икономическият растеж ще подкрепи валутите на износителите на суровини, развиващите се пазари, както и страни, чиито икономики са силно зависими от световната търговия, и ще допринесе за отслабването на долара", посочват още от Goldman Sachs.