UBS се превръща в поредната банка, която обяви, че ще прехвърли бремето от отрицателните лихвени проценти по депозитите върху своите потребители, предаде Zero Hedge. Благодарение на политиката на Европейската централна банка най-големият кредитор в Швейцария "няма избор", освен да прибегне до тази мярка, по думите на неговия главен изпълнителен директор Серджио Ермоти.

"Засега прагът още е много висок", коментира Ермоти. "Трудно е да се направи прогноза в момента, но сме убедени, че отрицателните лихвени проценти няма да бъдат прехвърляни върху по-малките ни инвеститори." Разбира се, ако това се случи, финансовата институция може да е заплашена от рязък отлив на огромна част от депозитите си.

Banco Santander съкращава 800 души и затваря 140 клона във Великобритания

Най-голямата испанска банка съкращава 800 души и затваря 140 офиса на Острова

Кредиторът намалява разходите, тъй като все повече от клиентите му банкират онлайн

Пред Bloomberg главният изпълнителен директор на банката изтъква, че промяната в облагането на влоговете ще бъде насочена към клиенти с депозити на стойност над 2 млн. швейцарски франка или над 500 хил. евро.

Засега сред водещите пазари, на които оперира UBS, само в САЩ основният лихвен процент не в отрицателна територия, макар че президентът на страната Доналд Тръмп от месеци настоява Федералният резерв да го понижи под нулата, както прави Европейската централна банка.

Deutsche Bank налага отрицателни лихви върху големите депозити

И най-голямата банка в Германия ще иска пари на вложителите си, за да съхранява парите им

Това потвърди заместник изпълнителния директор на финансовата институция

Опитът на централната банка на еврозоната да стимулира икономиката доведе до проблеми и сред много други от водещите търговски банки в региона. Deutsche Bank, Credit Suisse и Banco Santander вече обявиха, че или анализират възможностите за облагане на депозитите на потребителите си с отрицателен лихвен процент, или че те вече носят отрицателна доходност; т.е. клиентите на финансовите институции на практика им плащат пари, за да съхраняват влоговете им.

Резултатът от това е отлив на средства от банките, които нямат достатъчно силен инструмент за задържане на големите си клиенти в условията на отрицателна доходност по депозитите. Понижаването на средствата, които могат да отпускат като депозити, доведе до спад на цената на акциите им, които в еврозоната изгубиха 13% от началото на годината.

Проблемът с добрите намерения: Как отрицателният основен лихвен процент ощетява потребителите в еврозоната

Проблемът с добрите намерения: Как отрицателният основен лихвен процент ощетява потребителите в еврозоната

Банките във все повече страни прехвърлят облагането върху потребителите си

Очаква се проблемите на банките да се задълбочават в бъдеще. До момента политиката на количествени улеснения на ЕЦБ не води до нарастване на кредитирането, а по-скоро надува балони, най-вече във финансовия и имотния сектори. Същевременно със забавянето на икономиките и потребителите, и бизнесите ще отложат големите си разходи, което означава, че кредитирането ще е изправено пред натиск.

Това ще се случи в условията на отдръпване на клиентите от традиционните банки, които носят пренебрежителна доходност по депозитите, която дори не може да покрие темпът на обезценяването на валутата, причинен от реалната инфлация. Така, от една страна, приходите на финансовите институции ще се свият заради напускането на клиентите им, а, от друга, заради пониженото кредитиране.

Тези негативни тенденции се усещат все по-сериозно от водещите европейски търговски банки, някои от които обявиха сериозни програми за оптимизация на разходите, състоящи се в съкращаването на огромен брой служители.

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Половината от тях ще бъдат освободени от работа в Германия