Три месеца след като Крисчън Сюинг обяви, че Deutsche Bank се връща към корените си на европейски кредитор, главният изпълнителен директор се изправи срещу проблем: не е възможно да се поправят банките в регион, обхванат от отрицателни лихвени проценти, посочват от Bloomberg.

Най-големият кредитор на Германия обяви вчера, че приходите на бизнесите, които се очакваше да отбележат растеж, всъщност са спаднали с 4% през третото тримесечие на годината. Това отчасти се дължи на новото свиване на основния лихвен процент, което банките трудно биха могли да предвидят преди половин година. След новината акциите на Deutsche Bank отчетоха най-сериозния си си спад за последните повече от три години.

Калин Христов: отрицателните лихвени проценти обезкуражават спестяванията и инвестициите

Калин Христов: отрицателните лихвени проценти обезкуражават спестяванията и инвестициите

Политиките на ЕЦБ водят до „зомбификация“ и на българската икономика, посочи подуправителят на БНБ

Проблемите на банката и на останалите представители на сектора в Европа през последното тримесечие отново откроиха тежката ситуация, в която се намира отрасъла, благодарение на политиката на Европейската централна банка, която през септември понижи още повече основния лихвен процент до -0,5%. Макар регулаторът все пак да въведе прогресивна система при облагането с него, която влезе в сила тази сряда, търговските банки все пак трябва да започнат да прехвърлят допълнителните такси към клиентите си, дори и в зоните, където мярката преди не беше в сила.

"Предприемаме действия, за да понижим ефектите от тази среда", каза главният финансов директор на Deutsche Bank Джеймс фон Молтке пред Bloomberg. "Преглеждаме възможностите в нашия бизнес да прехвърлим негативните лихвени проценти към клиентите си, където това е благоразумно и законно."

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Как отрицателните лихви торпилират икономиката?

Те са "най-унищожителната форма на парична политика, изобретявана някога", твърди икономистът Туомас Малинен

Deutsche Bank е в разговори с богатите си клиенти, а също и с бизнес клиентите си относно възможността да споделят бремето от отрицателните лихвени проценти над определена граница. Освен това банката въведе такси за някои търговски клиенти, посочи фон Молтке. Същото вече направиха и банките в Швейцария. Пред септември Credit Suisse каза на частните и корпоративните си клиенти с депозити над 2 млн. швейцарски франка, че те ще трябва да бъдат облагани с отрицателен лихвен процент.

"Отрицателните лихви не помагат на банковия сектор, мисля, че всеки може да види това", каза главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджане Тиам. "Нещо ще трябва да се промени в някой момент, за да може секторът да се върне в правия път." Частните клиенти на банката изтеглиха от швейцарското ѝ подразделение 600 млн. франка през третото тримесечие на годината.

Йохан Тейс: Ефектът от отрицателните лихви ще е негативен

Ефектът от отрицателните лихви ще е негативен

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на белгийската финансова група KBC, пред money.bg

В Испания Banco Santander прехвърли цената от отрицателните лихви върху някои от корпоративните си клиенти и може да разшири мярката към институционалните си такива, ако Европейската централна банка не коригира нагоре лихвения процент, посочва главният финансов директор на банката Хосе Гарсия Кантера.

Ефектът от отрицателния лихвен процент засяга търговските банки в различна степен в отделните части на еврозоната. Банките в Германия и в останалите страни, в които депозитите са основен източник на средства за финансовите институции, са значително по-сериозно засегнати от тези във Франция или Скандинавския регион, където пазарното финансиране е значително по-разпространен феномен.