Могат ли инвеститорите реалистично да определят най-доброто време за инвестиране на пазара (пазарно таймиране), за да максимизират възвръщаемостта, особено в дългосрочен план? Според скорошно проучване на Charles Schwab, откриването на идеалния пазарен момент е практически невъзможен, но най-вече това упражнение е безсмислено.

Проучването на фирмата показа, че за повечето инвеститори е по-добре да инвестират възможно най-скоро, като използват стратегия за купуване и задържане, вместо да се опитват да предвидят краткосрочни пикове и спадове в цените на активите.

Разбивка на изследването на Schwab: Пазарно таймиране срещу други стратегии

За да направят новото си проучване, изследователи от Schwab Center for Financial Research анализираха хипотетичната 20-годишна възвръщаемост на пет инвестиционни стратегии, използвайки исторически данни от S&P 500. Всеки хипотетичен инвеститор получава 2000 долара всяка година, които можеше да инвестира както пожелае.

Ето защо не трябва да се опитвате да "таймирате" пазарите

Ето защо не трябва да се опитвате да "таймирате" пазарите

Aĸo избepeтe aĸция нa cлyчaeн пpинцип и я зaдъpжитe в дългocpoчeн плaн, нaй-вepoятният резултат e, чe щe зaгyбитe пoчти вcичĸo

Инвеститорите възприеха следните подходи:

Перфектен пазарен момент: Един инвеститор инвестира $2000 всяка година в най-ниската търговска точка на S&P 500.

Незабавно инвестиране: Един инвеститор влага $2000 в S&P 500 на първия ден на търговия на всяка година.

Осредняване на разходите в долари: Друг инвеститор разделя $2000 на 12 равни части и инвестира една част на първо число на всеки месец.

Лошо таймирана инвестиция: Един инвеститор инвестира всички $2000 в най-високата точка на S&P 500 през всяка година.

Държавни ценни книжа: Последният инвеститор изобщо избягва акциите и вместо това влага своите $2000 в ценни книжа на Министерството на финансите на САЩ всяка година като паричен заместител и ги оставя там.

Не е изненадващо, че проучването установи, че перфектният момент осигурява най-добра възвращаемост. Незабавното инвестиране обаче е бил на второ място, изоставайки от резултатите, генерирани от перфектния момент само с около 8% за 20 години.

Казано по друг начин, без да се опитва да познаете посоката на пазара изобщо, стратегията е спечелил 92% от това, което иначе би спечелил инвеститор при перфектно таймиране на пазара. В доларово изражение разликата е била само $10 537, като перфектният тайминг връща $138 044, без тайминг доходността е била $127 506.

"Най-добрият курс на действие за повечето от нас е да създадем подходящ план и да предприемем действия възможно най-скоро. Почти невъзможно е точно да се идентифицират пазарните дъна редовно", пише Schwab в своето проучване.

"Така че, реалистично, най-доброто действие, което един дългосрочен инвеститор може да предприеме, въз основа на нашето проучване, е да определи колко излагане на фондовия пазар е подходящо за неговите цели и толерантност към риска и след това да обмисли инвестиране възможно най-скоро, независимо от текущото ниво на фондовия пазар."

Осредняването на месечните разходи в долари също се представи добре. За разлика от това, инвеститорът, който неправилно разпределя времето за инвестициите си всяка година, победи този, който е избрал държавни облигации пред акциите, но все пак изостава значително както от непосредствения инвеститор, така и от инвеститора с доларово осредняване.

Купуването само на държавни облигации се оказа най-зле представящата се стратегия от всички и то с голяма разлика.

Изследователите на Schwab стигнаха до заключението, че опитът за определяне на времето на пазара не е препоръчителен подход за повечето инвеститори. При липса на перфектно познаване на бъдещите движения на пазара, което нито един инвеститор не притежава, е практически невъзможно постоянно да се купува в най-ниската точка на пазара.

Изследователите казаха, че потенциалните ползи от перфектния тайминг спрямо простото незабавно инвестиране са сравнително малки, докато рисковете от погрешни инвестиции са значително високи.

Въпреки че е проницателно, изследването на Schwab има някои ограничения. От една страна, то се фокусира изключително върху американски акции с голяма капитализация, вместо да включва други класове активи. Повечето портфейли ще се диверсифицират отвъд S&P 500 и ще публикуват възвръщаемост, която ще варира от тези резултати.

Освен това анализът разчита на бек-тестове и хипотетични сценарии, а не на реален опит на инвеститорите. Пазарните условия и индивидуалните инвестиционни суми могат да доведат до различни относителни резултати от предполагаемите модели на Schwab.

Конвенционалните съвети за инвестиране предупреждават да не се вземат решения единствено на хипотетични симулации. Въпреки това, докладът все още предлага ценна информация за тези, които се интересуват от максимизирането на разпределението на портфолиото си.

И така, какво е пазарно таймиране?

Пазарното таймиране се отнася до покупка и продажба на инвестиции въз основа на прогнози за това как цените ще се колебаят в настоящето и бъдещето. Целта е да закупите активи точно преди цените да се покачат и да ги продадете точно преди да паднат. На теория перфектният пазарен момент би позволил на инвеститора постоянно да купува ниски и да продава високо.

Предсказването на краткосрочните движения на пазара обаче е изключително трудно в действителност. Освен това по същество изисква инвеститорът да е прав два пъти: той трябва да съобрази идеалния момент както за влизането, така и за излизането от пазара.

Леко погрешно изчисление в която и да е транзакция може да окаже значително влияние върху евентуалната им възвръщаемост.

Всъщност, предишно изследване от Retirement Researcher установи, че пропускането на най-добрия единичен месец на пазара между 1926 и 2016 г. би оставил инвеститор следващ стратегията на пазарен тайминг с 30% по-малко пари от инвеститор, който просто използва стратегия купи и дръж през това време.

Други популярни инвестиционни стратегии

Инвестиционните стратегии, които Schwab изследва, представляват популярни подходи, но много други могат да се покажат подходящи за конкретни ситуации. Например, ето някои популярни стратегии, които инвеститорите използват:

Инвестиране в растеж: Тя се фокусира върху акции с потенциал за поскъпване. Тя има за цел да изгради богатство с течение на времето чрез покачване на цените на акциите.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

Инвестиране в стойност: Тази стратегия търси акции с подценени компании, търгуващи се под присъщата им стойност, която означава, че търси неправилно пазарно ценообразуване.

Инвестиране в доходи: Тя има за цел да увеличи доходите в момента. Ползващите тази стратегия предпочитат облигациите и акциите с дивиденти пред чистия потенциал за растеж.

Инвестиране в индекс: Тя цели изграждане на портфейли, които отговарят на пазарните показатели. Има за цел да улови широка пазарна възвръщаемост на ниска цена, с ценни книжа като ETF-и.

Идеята за пазарно таймиране е привлекателна, но не е вероятно да представлява надеждна стратегия в реалния свят. За дългосрочните инвеститори, с пенсионни или други финансови цели, възприемането на подхода за търпеливо купуване и задържане вероятно представлява оптимално съчетание между растежа и управлението на риска.

Освен това, по-голямата диверсификация между класовете активи може да доведе до по-балансирана възвръщаемост с по-малък общ риск.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.