Ако всички спрат да ги използват. Това, с шест думи е начина как криптовалутите могат да стигнат до нула. Все пак пътуването е по-интересно от дестинацията. Смъртта на Ftx, борса, обявена в несъстоятелност на 11-ти ноември след грандиозен взрив, ще насърчи някои хора да насочат вниманието си другаде.

Какво трябва да се случи, за да се откажат всички? Отговорът изисква усещане за това как работи индустрията. В основата на криптовалутата са блокчейни, като Bitcoin и Ethereum, които записват транзакции, проверени от компютри, процес, стимулиран от издаването на нови токени.

Блокчейнът Ethereum валидира редове код, което направи възможно хората да издават свои собствени токени или да създават приложения. Те включват стабилни монети, които са обвързани с реални валути, и токени като Uniswap, които управляват протоколи за децентрализирано финансиране (DeFi).

Основните вериги и шепа базирани на Ethereum токени, като стабилни монети, представляват 90% от стойността на криптовалутата. Големите бизнеси са изградени върху този свят, включително борси, инвестиционни фондове и платформи за кредитиране.

Биткойн достигна ново двугодишно дъно поради страхове за фалит на още една крипто инвестиционна компания

Биткойн достигна ново двугодишно дъно поради страхове за фалит на още една крипто инвестиционна компания

Фалит на Genesis може да отприщи нова вълна на разпродажби и още по-голям срив на Bitcoin

За да се премахне напълно крипто, ще е необходимо да се убият основните слоеве на блокчейн. Те можеха или да отстъпят първи, като изритат табуретката изпод всичко останало. Или индустрията може да се разплита отгоре надолу, слой по слой като плетен шал.

Избиването на стола е изключително трудно, а текущата висока стойност на биткойн и етер го прави още по-трудно. За да атакувате блокчейн и да го затворите, е необходимо да получите 51% контрол върху изчислителната мощност или стойността на токените, заложени за проверка на транзакции.

Колкото по-ценни са токените, толкова повече енергия е необходима за атака на верига с доказателство за работа, като биткойн, и толкова повече пари за атака на верига с доказателство за залог, като Ethereum.

Сигурността на тези вериги - измерена чрез сумата, която някой би трябвало да похарчи, за да ги атакува - сега е в диапазона на между $5 милиарда до $10 милиарда. Би било необходимо или правителство, или изключително богат човек, за да организира такава атака.

И дори ако Илон Мъск беше толкова склонен, той изглежда малко зает в момента. Следователно разплитането е по-възможният път. Събитията от тази година разкриха колко предразположени са криптовалутите към подобни неща. Сривът, който изглежда е задвижил хаоса, е този на Terra-Luna, децентрализирана стейбълкойн система, струваща около 40 милиарда долара в своя пик.

Той се срина през май, изтривайки 200 милиарда долара от пазарната капитализация на криптовалутите. Това доведе няколко седмици по-късно до фалита на няколко платформи за кредитиране и хедж фонд, събития, които изтриха още 200 милиарда долара от пазарната капитализация.

Crypto.com изпрати 400 милиона долара по грешка в друга борса, но успя да си ги възстанови

Да преведеш 400 милиона долара на грешен адрес

Това не е първата грешка на компанията, но е най-голямата за момента

Изискванията за маржин, пред които са изправени тези платформи, изглежда са застрашили Alameda, търговската фирма, собственост на Сам Банкман-Фрийд, и са довели до решението да се използват клиентски средства на FTX, за да се запълни празнината.

Когато FTX се провали, той изтри още 200 милиарда долара от пазарната капитализация на криптовалутите. Сега други борси и платформи за кредитиране изглежда са в беда. Читателите могат да забележат, че повечето от тези неща, с изключение на Terra-Luna, са в категорията "отгоре" и всъщност не са технологии във веригата.

Обмените на DeFi и протоколите за кредитиране продължават да се развиват, дори когато предприятията, по-близки до нормалните бизнеси, се сриват едно по едно.

Но колапсът на тези предприятия може да застраши основната технология, като извади части от нейната стойност, правейки веригите по-изложени на евентуални нападатели и натискайки миньорите или залагащите да изключат машините си. Стойността на активността във веригата и токените се самоподсилва.

Колкото повече хора използват DeFi, толкова по-ценен става Ethereum. Колкото по-висока е цената на етера, толкова по-голямо е препятствието за атака на блокчейна и толкова повече доверие ще имат хората, че блокчейните ще издържат. Това работи и в обратна посока. Колкото повече хора избягват крипто от страх, толкова по-малко сигурно става то.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите в момента е 820 милиарда долара. Това е 70% под пика преди година, но все още е високо в сравнение с по-голямата част от историята на крипто. Тя е по-висок от началото на миналата година, например, и всеки момент преди това, включително пика на бичия пазар през 2017 година.

Много повече слоеве - като основен стейбълкойн, големи предприятия или може би други протоколи във веригата - ще трябва да се разнищят, за да върнат стойността на крипто обратно до нивата, на които се търгуваше само преди три или четири години.

Репутацията на крипто сектора е била подкопавана и преди. Стойността му се е сривала многократно през целия му живот. Въпреки че по-малко хора ще използват крипто в резултат на колапса на ftx, много е трудно да си представим, че броят ще бъде достатъчно малък, за да стигне стойността му до нула.

Фалиралата FTX на Сам Банкман-Фрайд е купувала имоти на Бахамите за $121 милиона

Фалиралата FTX на Сам Банкман-Фрайд е купувала имоти на Бахамите за $121 милиона

Родителите на собственика на крипто борсата са собственици на ваканционна къща за $16,4 милиона