Настоящата година върви към своя край и е време за равносметка. Инвенститорите най-вероятно ще погледнат своите портфейли и доходността, която са реализирали и ще я съпоставят със случилото се с основните класове активи. Ето защо, сега ще представя доходността на основните класове активи през тази година, както и ще я съпоставя със същата от предходните две години.

Годината може и да изглежда благоприятна, като цяло за инвеститорите, но с много условности. След изключително лошо представяне на акциите и повечето инвестиционни класове активи, тази година някои от най-зле представящите се активи, се наредиха в челото на класацията.

В този ред на мисли и следвайки тази логика, може би най-добра бе тя за инвеститорите в криптовалути и по-специално за тези, насочили се към биткойна, както и към най-силно засегнатите технологични акции през 2022 година. От началото на годината, до момента, биткойнът поскъпна с над 120%, воден от топлото му институционална приемане, предстоящия холвинг догодина (който традиционно се свързва с поскъпване на актива, поне в исторически план) и очакванията за първия ETF базиран на биткойн.

Същото се случи и със силно поевтинелите технологични компании, като с ръстове от между 50 и 240% се отличиха някои от най-големите технологични компании, които бяха и сред най-губещите през изминалата година. Разбира се, големият победител, в светлината на рекордния интерес към изкуствения интелект бе Nvidia, чиито акции поскъпнаха с около 240% от началото на годината.

Но не всички акции се представяха толкова добре!

Въпреки доброто представяне на широкия индекс S&P 500, еталон за представянето на световните фондови пазари иотбелязал повишение от 18.9% тази година, той никога в историята не е бил толкова тежко претеглен и доминиран от толкова малко на брой компании.

Макар да се смята за широко-девирсифициран индекс, технологичните акции на "Великолепната седморка" — Apple (AAPL), Alphabet (GOOGL, GOOG), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Meta (META), Tesla (TSLA) и Nvidia (NVDA) — съставляват 29% от пазара капитализация на S&P 500.

Според данни на Goldman Sachs, това е най-голямата част от пазарната капитализация на S&P 500, доминирана някога от само седем акции.

Тази перспектива помага да се обясни факта, че "Великолепната седморка" е спечелила 71%, докато останалите 493 акции са добавили само 6%. Като се има предвид разпределението на пазарната капитализация на бенчмарка, което позволява на по-големите акции да допринесат повече за движението на индекса, S&P 500 добави около 19% тази година.

Екипът за търсене на акциите на Goldman Sachs, ръководен от главния капиталов стратег на САЩ Дейвид Костин, описва прехода на Великолепната седморка като "определяща характеристика на пазара на акции през 2023 г.". И може би с право.

Психологическата склонност когнитивен дисонанс: някои проявления на финансовите пазари

Психологическата склонност когнитивен дисонанс: някои проявления на финансовите пазари

От 2013г. до 2019 г. акциите на "Великолепната седморка" са нараснали с общ годишен темп на растеж от 15% в сравнение с темп на растеж от 2% от останалата част от пакета. Този марж се стесни през последните две години съответно до 18% и 15%. От 2023 г. до 2025 г. Goldman вижда Великолепната седморка да расте с общ годишен темп на растеж от 11% в сравнение с темп от 3% за останалата част от S&P 500.

Маржът на нетната печалба на Великолепната седморка също е по-добър, където маржовете от 19% са над 9,8% за останалите компании. Да не говорим, че дългосрочните очаквания за ръст на печалбата на акция са 17% за седемте компании, докато това число е 9% за другите компании в индекса.

"7-те акции имат по-очакван ръст на продажбите, по-високи маржове, по-голям коефициент на реинвестиция и по-силен баланс от останалите 493 акции и се търгуват при относителна оценка в съответствие с последните средни стойности след отчетени на очакванията растеж", пише Костин. "Въпреки това, профилът риск/възнаграждение на тази търговия не е особено привлекателен предвид повишените очаквания."

Като цяло големите компании ориентирани към стойност в САЩ са загубили 2.6% от стойността си, изоставайки сериозно зад големите компании насочени към ръст - спечелили 26% за същия период. Определено стратегията растеж е била правилния избор през тази година, срещу стойността.

Много по-лошо са се представяли и малките щатски компании, реализирали отрицателна доходност за инвеститорите във всички сфери - от дивидентни, до такива ориентирани към растеж и стойност.

Ако погледнем отвъд щатските пазари обаче, ситуацията за инвеститорите в акции не изглежда толкова "розова".

Представянето на останалите пазари, като се изключат щатските, е донесло минимална положителна доходност за инвеститорите, от началото на годината - в размер на едва 1.2%. Доходността на развитите пазари, без САЩ е била малко по-добра при около 2%, докато на развиващите се пазари - отрицателна в размер на 1.1%.

Европейските индекси също са се представяли много по-слабо, като те са донесли среден доходн на инвеститорите от 3.6%, или близо пет пъти по-малко в сравнение с доходността на широщия щатски индекс, който както вече уточнихме явно не е чак толкова широк.

Погледнато към всички тези проценти, може би ще е интересен фактът, че кешът се е представял далеч по-добре от посочените по-горе алтернативи, включително от европейските пазари, със своята "космическа" доходност от 4.25%. За сравнение, доходността му през изминалата година е била едва 1.8%, а само година по-рано - 0.04%.

Кешът с много е победил държавните облигации и особено дългосрочните такива. Десет годишните американски облигации, смятани за сигурен актив, са донесли на инвеститорите загуба в размер на 4.5% от началото на годината, след отрицателната доходност от 15.2% през изминалата година.

Няколко силно поевтинели активи, които могат да влязат в полезрението на инвеститорите в момента

Няколко силно поевтинели активи, които могат да влязат в полезрението на инвеститорите в момента

Кога е правилният за покупка на актив?

Още по-зле са били нещата при дългосрочните американски държавни облигации - донесли на инвеститорите загуба от 12.8% през тази година, след близо 30% през изминалата.

Глобалните облигации също са донесли загуби на инвеститорите - от 4.3% от началото годината, след 17.2% през изминалата година.

Като цяло, корпоративните облигации са донесли отрицателна възвръщаемост от 3% през тази година. Дългосрочните корпоративни облигации са били най-губещи - с отрицателна доходност за инвеститорите от 7.5%.

На този фон, златото е поскъпнало с около 8.5% от началото на годината, на фона на като цяло спада от 2.3% за всички благородни метали. През изминалата година златото се отличи с почти нулева промяна в цената си.

Суровините са донесли среден доход на инвеститорите от едва 2% от началото на годината. Но това идва след две години на много добро представяне от съответно 24.1% за миналата и 38.8% за по-миналата година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.