Кога е правилният момент да купувате един актив? Когато е евтин, разбира се! Трудното е да се определи кога и защо е евтин и може ли да стане още по-евтин? По принцип помага, когато пазарът върви нагоре, а не надолу, защото активите като цяло са взаимосвързани (като изключим тези с нулева бета, или отрицателна корелация) и по време на падащ пазар да търсите поскъпващ актив е като - "да търсите игла в купа сено".

Но... Когато пазарът се е понижил вече, тоест коригирал е да кажем с 10% от върха си и няма признаци за задаваща се скоро рецесия, тоест възможност да падне с още 20%, дори и да не скача, а да се движи в рейндж, можете да търсите евтини активи.

Евтини акции - такива поевтинели, които са намерили дъното и сега се насочват да кажем за тест на това дъно (благоприятствани от спада на целия пазар). Налице е промяна във фундамента (доказано от бързо изстрелване нагоре от дъното), след като най-негативните сценарий вече са заложени в нивата на търговия. Това е моето определение за евтини! Разбира се, когато се работи с такива компании, са налице сериозни рискове - защото те могат да пробият старите си дъна и да продължат стремглаво надолу.

Но пък - щом са близо до дъната си, то вие имате и чудесната възможност да поставете стопове за ограничиване на загубите на "разумно близки" нива и да ограничите загубата до това, което ви кара да се чувствате комфортно.

Сега ще представя някои акции, които отговарят на критериите по-горе, но в никакъв случай това не бива да се приема като препоръка за покупката им. Защото търговията на финансовите пазари с реални пари е изключително рисково начинание и може да донесе големи загуби. Това е просто с аналитичен и информативен характер!

Vodafone

Акциите на този слабо волатилен британски телеком, направи наскоро дъно, невиждано от 1997-ма година. Последва отдалечаване от него, след поскъпване от над 15% и сега се насочваме за нов тест на дъното. Горе-долу идеалния сценарий описан по-горе.

Инвеститорите имат чудесна възможност да поставят стоп на около 7% от текущите нива на търговия на акциите, където се намира дъното за което говоря.

Защо Vodafone?

Отвъд техническата картина при цената на акциите, Vodafone има история на изплащане на щедри дивиденти на своите акционери, с текуща доходност от 10,2%. Компанията запази политиката си за дивиденти въпреки предизвикателствата, породени от пандемията COVID-19 и придобиването на Arm Holdings. Тя очаква да генерира силен свободен паричен поток в бъдеще, което ще подкрепи нейните плащания на дивиденти и инвестиции.

Възможности за растеж на нововъзникващите пазари: Vodafone има значително присъствие на развиващите се пазари, особено в Африка, където оперира чрез дъщерното си дружество Vodacom. Компанията вижда огромен потенциал за растеж на тези пазари, тъй като търсенето на мобилни данни и цифрови услуги се увеличава бързо.

Компанията инвестира в разширяване на мрежовото си покритие, подобряване на клиентското изживяване и пускане на нови продукти и услуги, като мобилни пари, електронна търговия и здравни решения. Компанията също така проучва нови възможности в други региони, като Азия и Латинска Америка.

Какво представляват финансовите активи?

Какво представляват финансовите активи?

Как се определя стойността им и как можем да търгуваме с тях

Акциите на Vodafone обаче са изправени пред някои заплахи, които биха могли да повлияят на тяхната ефективност и стойност в бъдеще. Някои от тези заплахи са:

  • Активен инвеститорски натиск: Vodafone е обект на прицел от шведския активен инвеститор Cevian, който натрупа дялове във Vodafone през последните месеци и търси обрат в телекомуникационната фирма, чиято цена на акциите пада от години.
  • Cevian може да накара Vodafone да преразгледа глобалния си бизнес, да продаде част от активите си или да придобие други телекомуникационни фирми, за да се конкурира с конкуренти като BT и Virgin Media. Това може да създаде несигурност и нестабилност за акционерите на Vodafone, както и потенциални конфликти с ръководството и борда.
  • Конкурентен натиск: Vodafone работи в силно конкурентна и регулирана индустрия, където е изправена пред предизвикателства както от утвърдени, така и от нововъзникващи играчи. В Обединеното кралство Vodafone трябва да се бори с BT, която има доминираща позиция на пазара на широколентови и фиксирани линии, и Virgin Media, която предлага конвергентни услуги за мобилни, широколентови, телевизионни и стационарни услуги. В Европа Vodafone трябва да се справя с конкуренти като Deutsche Telekom, Orange и Telefonica, които имат силни пазарни дялове и лоялност на клиентите. В Африка Vodafone се сблъсква с конкуренция от MTN, Airtel и Safaricom, които имат по-ниски разходи и повече местно присъствие. Освен това Vodafone трябва да се справи със заплахата от нови участници, като Altice, която придоби 18% дял в BT, или дигитални компании като Google и Apple, които предлагат алтернативни услуги и платформи за комуникация и забавление.
  • Регулаторна несигурност: Vodafone оперира в множество юрисдикции, където трябва да спазва различни закони и разпоредби, които влияят на неговите бизнес операции и рентабилност. Те включват данъчни закони, закони за защита на данните, правила за разпределяне на спектъра, антитръстови закони, закони за защита на потребителите, закони за околната среда и закони за сигурност. Някои от тези закони и разпоредби може да се променят с течение на времето или да се различават в различните страни, създавайки сложност и риск за Vodafone. Например, Vodafone може да се сблъска с по-високи данъци или глоби на някои пазари поради спорове с властите относно данъчни задължения или антиконкурентни практики. Vodafone може също да се сблъска с регулаторни пречки или забавяне при завършването на своите придобивания или сливания, като придобиването на Arm Holdings или сливането с Idea Cellular в Индия. Освен това Vodafone може да се изправи пред регулаторни предизвикателства или ограничения при достъпа или използването на определени технологии или честоти, като 5G или оборудване на Huawei.

Акциите на Vodafone, които не са особено волатилни (с бета от само 0,58), паднаха с цели 25% през последната година. Това на фона на ръст от 11% за S&P 500 за същия период.

Историята показва, че Vodafone неведнъж и два пъти е намалявал дивидента си в трудни условия. И това определено ще бъде трудна среда в бъдеще, тъй като лихвените проценти бяха повишени до нива, невиждани от няколко десетилетия.

При 5% лихвените проценти в Обединеното кралство са на най-високите си нива от 15 години (преди намаляването на лихвените проценти след голямата финансова криза от 2008 г.). Инфлацията обаче се оказва доста "лепкава" и това може да доведе до по-нататъшни повишения на лихвените проценти от централната банка.

Интересното е, че по време на периода на по-високи лихвени проценти в Обединеното кралство - предкризисния бум от 2008 г., акциите достигнаха дъно на 89,15 пенса през септември 2006 г. (дъно, по-високо от текущите нива в ситуация, в която лихвените проценти са били по-високи от по-дълго време време). Акциите на телекома загубиха почти половината от стойността си по време на срива на финансовите пазари през 2008 г., достигайки ниски нива от 100 пенса на няколко пъти - включително през 2009 г.

За сравнение, акциите на телекомуникационните компании в Обединеното кралство отново загубиха половината от стойността си от върховете си от март миналата година, без дори да са видели пълномащабна рецесия, въз основа на страховете от нарастващи лихвени проценти. Казано по друг начин, напълно възможно е много лоши новини да са се материализирали в нивата на търговия на акциите, много от които може дори да не се случат или ако се случат, няма да доведат до потенциално по-нататъшни резки спадове. С други думи, тезата "Продавайте на слухове, купувайте на новини!".

Разглеждайки историята на дивидентната доходност, страховете от намаляване на дивидента на компанията изглеждат до голяма степен оправдани, въз основа на средното му ниво. Дивидентната доходност в момента е близо 10% - една от най-високата в историята на компанията. Или изглежда, че инвеститорите ефективно предвиждат намаление на дивидентите близо до половината, за да върнат доходността до нормалните средни нива от около 6,5% (без да виждат покачване на цената на акциите). Всяко намаление на дивидента с по-малко от този процент (50%) може да бъде компенсирано чрез увеличение на цената и по този начин намаляване на дивидентната доходност.

Albemarle (ALB)

Albemarle остава най-големият доставчик на литиеви батерии за електрически превозни средства в света. Ако има една литиева акция, която да притежавате, това е Albemarle. След тежък период през 2022 г. акциите на Albemarle продължават с лошото си представяне и през тази година. За последните 12 месеца те са загубили 43% от стойността си, при ръст за широкия щатски индекс от 11%.

Разбира се, зад поевтиняването неимоверно стои слабостта в цената на лития, с чиято цена приходите на тази компания са силно обвързани.

Цените на литиите се понижават спираловидно към най-ниското ниво от две години насам поради опасения относно силата на китайското търсене на материали, включваща съставка в батериите за електрически превозни средства.

Цените на литиевия карбонат в Китай паднаха до 166 500 юана (22 814 долара) за тон, преди празниците на "Златната седмица", загуба от почти половината от скорошния пик в началото на юни. Спадът е рязък. Преди малко от година металът достигна рекорд от 598 000 юана за тон.

Спадът удари и производителите на литиите, като Sprott Lithium Miners ETF падна до най-слабото си ниво от създаването си през февруари, а Global X Lithium & Battery Tech ETF падна до най-ниското ниво от 2020 г. насам.

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Хакери източиха $200 милиона от компанията за транзакции на цифрови активи

Услугите за депозит и теглене в мрежата на Mixin са временно спрени

Търсенето на литиите винаги се качва през четвъртото тримесечие в Китай - най-големият пазар на електромобили в света - поради силното производство и инсталирането на батерийни клетки, а производителите доставят своите суровини преди това.

Но тази година това не се случи. Значително възстановяване на запасите все още не се материализира, каза Сюзън Зу, анализатор от изследователя Rystad Energy. Производителите на батерии все още имат много запаси, които да намалят, каза тя.

Докато спадът в цената може да ограничи предлагането, особено от лепидолитните мини в Китай, темпът на спада в търсенето означава, че можете да паднете, каза Wanyi Shao, анализатор в Guotai Junan Futures Co. "Производителите на автомобили и батерии са били предпазливи, когато се стига до презапасяване", защото потребителското търсене е по-слабо от очакваното, каза тя.

В Китай производителите на автомобили се борят да защитят пазарния си дял на фона на икономическата несигурност. Ръстът на продажбите на електромобили в азиатската нация се забави до 37% през второто тримесечие спрямо година по-рано, спрямо глобалната средна стойност от 50%, според консултантската компания Counterpoint Research.

Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc., включително Адити Рай, виждат, че цените на литиевия карбонат продължават да падат през следващите 12 месеца. "През останалата част от годината основният фокус изглежда е върху сезонния ръст на продажбите на електрически електромобили в Китай и смятаме, че всяко разочарование в посока на историческите норми може да доведе до ускорен натиск надолу върху цените", пишат те в бележка от 21 септември.

И все пак текущото отдръпване предоставят добра възможност за закупуване на литиевите акции, тъй като като растежът на търсенето през следващите десетилетие трябва да подкрепи дългосрочните цени, според Wilsons Advisory. BloombergNEF очаква глобалното търсене на литиите да нарасне почти пет пъти до края на десетилетието.

През май Albemarle отчете по-високи от очакваните печалби, но понижи прогнозите си за бъдещето, позовавайки се на спада на световните цени на лития. Приходите на компанията за първото тримесечие се увеличават със 129% на годишна база, а печалбата на акция скочи с 334% повече от преди година. Albemarle казва, че сега очакваните приходи от 9,8 милиарда долара до 11,5 милиарда долара и EPS от 20,75 долара до 25,75 долара за цялата 2023 г. Въпреки че намалените насоки са малко разочароващи, не изглежда да са забавили инерцията в ALB акциите.

Възможно е обаче, по-голямата част от лошите новини свързани с компанията да са заложени в цените й и всяко подобрение в пеизажа на продажбите на електрически автомобили или цената на лития, да окажат положително въздействие и върху цените на акциите й.

Novavax

Търсете позиция със значителен потенциал за ръст през следващата година? И в това време не се страхувате да поемете риск за около 10-20% от портфейла си (става въпрос за пълното им отписване)? Книжата на Novavax, която се оформя като може да бъде една от най-волатилните позиции в света за последните няколко десетилетия, отговаря на тези критерии.

Но, започвам разбирам се с предупреждение. Най-волатилната акция в света, означава, че тя не е за хора със слаби нерви. Това са акциите на компанията, които са загубили 92,8% през изминалата година, като в началото тази година са поевтинели с новите 31,4%.

Тоест, инвеститорите би трябвало да рискуват само малка част от капитала си, към подобни позиции, като трябва да са готови напълно да отпишат тези средства (тоест да ги загубят).

Сега, след като направихме предупреждението за рискове, се свързваме с Novavax, можем да загубим и към положителните страни.

Фундамента не е толкова мрачен, колкото се предполага от движението на акциите!

Последните резултати от компанията дадоха известна надежда за инвеститорите. Novavax (NVAX) надмина очакванията за продажби през второто тримесечие и неочаквано отчете печалбата, но акциите й останаха под натиск, след като компанията запази перспективите си за 2023 г.

Сега Novavax очаква 1,3 до 1,5 милиарда долара продажби за годината, което е спад със 100 милиона долара от предишната прогноза. Това идва, когато Novavax се подготвя за актуалната си бустерна инжекция срещу Covid през октомври, за която вече получи одобрение от регулаторите.

Американските банкови книжа

Експертите напоследък изразяват мнение, че няма как да видим траен ръст на пазара, освен ако не видим край на спада при банковите книжа, което най-вероятно би било обвързано с края на цикъла на повишение на лихвите. И това е напълно логично!

Пътуването на тази година за банковите ETF-и беше всичко друго, но не и гладко. Най-големият банков ETF, Invesco KBW Bank ETF KBWB, е загубил 21% от началото на годината. Първата, регионална банкова криза, причинена от фалита на три американски банки в началото на годината и след това изравняваща се крива на доходността на натежаха върху банковите ETF-и. Въпреки това таблиците вероятно се обръщат към сегмента, тъй като като лихвите достигат връх и кривата на доходността се изостря.

Вътре в кривата на затягане на доходността

Към 26 септември 2023 г. доходността по 10-годишните държавни задължения на САЩ беше 4,56%, а доходността по двугодишните държавни задължения на САЩ беше 5,04%. От друга страна, в началото на месеца доходността по 10-годишните държавни задължения на САЩ беше 4,18%, а доходността по двугодишните държавни задължения на САЩ беше 4,87%. Това показва, че спредът между две доходности се увеличава, което води до изостряне на кривата на доходност, което е чудесно за работата на банковите акции, тъй като като повишения нетния лихвен марж.

По-евтина оценка на банкови ETF-и

Повечето банкови ETF имат евтина оценка от S&P 500. Invesco KBW Bank ETF KBWB, SPDR S&P Bank ETF KBE и First Trust Nasdaq Bank ETF FTXO имат P/E от 9,38X, 6,85X и 9,49X спрямо SPDR S&P 500 ETF Trust SPY P/E от 17.86X. Това показва, че банковите ETF са подценени с по-добри перспективи за растеж.

Банковите индикатори започват положително възстановяване

Регионалните депозити и кредити също се увеличават в средата на годината. Скок в настроенията може да се види и в бъдеще, тъй като Фед даде индикация, че ли са достигнали своя връх. Инвеститорите спекулират, че Фед ще спре повишеното на лихвите през цялата година.

Прогнозирайте през Фед разкрива вероятността от още едно повишение на лихвените проценти през 2023 г., последвано от две намаления на лихвените проценти през 2024 г., което е две намаления по-малко от посоченото по-рано юни. Това би поставило процента на средствата около 5,1%. Прогнозата за лихвения процент на захранваните фондове през 2025 г. обаче се повиши, като средната перспектива е 3,9%, спрямо очакваните преди това 3,4%.

Тази прогнозирана промяна в политиката може да засили растежа на акциите, особено в акциите на регионалните банки, тъй като според експертите, че банковата криза е предизвикана от рязкото увеличение на лихвените проценти през изминалата година (проверете: ETF с висок дивидент: победители на фона на по-високите за по-дълго време на Фед Оценка на знаци).

Добре е да обачите инвеститорите да имат предвид съветите на експертите да избегнат ETF-те за регионално банкиране, тъй като като оперативният фон все още е нестабилен за сегмента. Те включват iShares U.S. Regional Banks ETF IAT, SPDR S&P Regional Banking ETF KRE и First Trust NASDAQ ABA Community Bank ETF QABA.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на световните фондови пазари.