Може и да не знаем какви ще са цените на акциите в S&P 500 през следващия месец или след две години, но през годините винаги имаме предчувствието, че те ще се увеличават. Повечето от нас също така знаят какво е запас и това определение не се е променило от векове.

Нищо обаче не можем да предвидим, когато стане дума за криптовалутите, пише CNBC. Някои прогнозират, че цифровите монети завинаги ще променят начина, по който разбираме и взаимодействаме с парите, а други предупреждават, че те могат и да се окажат опасен "балон".

Колко реално струва биткойнът? Това е въпросът за $1 милион

Колко реално струва биткойнът? Това е въпросът за $1 милион

Една от най-големите инвестиционни банки в света търси правилния отговор

Но каквото и да прогнозира човек, става все по-трудно да си представи бъдещето без тях. От CNBC помолиха експерти от различни области да опишат своята визия за криптовалутите след 50 години.

Ето и отговорите:

  • Ивори Джотсън - финансов експерт и основател на Delancey Wealth Management:

"Криптовалутите ще нарушат модела на традиционните финанси, тъй като една от най-атрактивните им услуги е възможността за ефективно прехвърляне на плащания през границите с малко или никакви разходи, забавяне и колебания в чуждестранна валута. Що се отнася до биткойните, 50 години са много време и биткойнът може да се превърне в световната резервна валута или в следващия AOL, който да направи много хора богати, докато не бъде отстранен от по-добри технологии."

  • Фредерик Кауфман - автор на финансовия бестселър "Парцелът пари: История за силата на валутата да омагьосва, контролира и управлява" :

"Още преди 2071-ва година американският долар ще има повече общо с криптовалутите, отколкото със сребро или злато, така че няма нужда да се съмняваме в дълголетието на криптирани алгоритми като хранилища на стойност и средства за обмен. Всички пари са форма на криптиране. Това е така от самото начало и тъй като животът ни се сближава все по-тясно с цифровата вселена, стремежът да инвестираме в жетони само ще се ускори."

  • Дан Игън - вицепрезидент по поведенчески финанси и инвестиции в Betterment:

"Криптовалутите като биткойн се оказаха полезни за движението на пари и е малко вероятно да изчезнат. Но къде и как ще генерираме енергия, за да отговорим на търсенето на нарастващ криптопазар, за това си струва да се помисли. Както и за това дали държавите, които разглеждат биткойна като конкурент на фиатната власт, ще го превърнат в още по-черна стока . "

  • Драган Боскович - основател и директор на Blockchain Research Lab в Аризонския държавен университет:

"Органите на централните банки са заети с разработването на регламенти относно криптовалутата.Те осъзнават, че тези валути са ключови за създаването на цифрова икономика и като такива са на път да станат основни през следващите 10 години."

Проблем ли са бесните промени в цените на криптовалутите

Проблем ли са бесните промени в цените на криптовалутите

Те просто говорят, че механизмът за откриване на цените работи ефективно, смята икономист